Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson, Jessica Polfjärd, arbetsmarknadspolitisk talesperson, Tobias Billström, gruppledare för riksdagsgruppen, Anders Edholm, vice partisekreterare och Gunnar Strömmer, partisekreterare, vid en pressträff på Moderaternas kansli.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson, Jessica Polfjärd, arbetsmarknadspolitisk talesperson, Tobias Billström, gruppledare för riksdagsgruppen, Anders Edholm, vice partisekreterare och Gunnar Strömmer, partisekreterare, vid en pressträff på Moderaternas kansli.

M-ledaren värvar talman och advokat

Den färske partiledare Ulf Kristersson möblerar om i Moderaterna. Förre MUF-ordföranden, advokaten Gunnar Strömmer, blir partisekreterare och riksdagens vice talman Tobias Billström blir gruppledare.

ANNONS
|

Kristersson låter också den arbetsmarknadspolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson ta över den post han själv haft tills han blev partiledare: ekonomiskpolitisk talesperson. Han talar om förnyelse och kontinuitet.

- Det är dags att bygga ett delvis nytt lag, det är ett år före valet och man hinner verka fullt inför valet och man hinner vara operativ i det som kommer efter valet, när vi ska göra reformer, säger han på en pressträff.

ANNONS

Kristersson är extra nöjd med att advokaten Gunnar Strömmer, som var ordförande i partiets ungdomsförbund 1998–2000 och nu sitter i partistyrelsen, träder in i politiken på allvar igen.

Andats annan luft

- Han begriper politikens värld men har andats annat syre de senaste 17 åren, säger Kristersson som beskriver Strömmer som en "nätverksbyggare" av stora mått med många kontakter utanför partiet.

Strömmer säger att han uppriktigt känner att han kommer till ett nu enigt parti, trots att Moderaterna en tid varit i existentiell kris, plågats av interna bråk och avsatt partiledaren. Alla har bestämt sig för att sluta bråka och ta tag i saker, känner han. Nu vill man visa att M är ett "parti att lita på som har koll på grejerna".

- Uppdraget är förstås att göra en bra valrörelse och få en alliansregering nästa höst. Men Sverige behöver en reformagenda som sträcker sig över både fem och tio år och uppdraget är också att Moderaterna ska vara en relevant politisk kraft i ett mycket längre perspektiv än bara de kommande elva månaderna, säger Strömmer.

ANNONS

Strömmer säger att M:s styrka är ett "brett politiskt grundackord" som är både liberalt och konservativt. Viktiga delar är individuell frihet, personligt ansvar och rättssäkerhet.

Mer operativ

Ny gruppledare i riksdagen blir Tobias Billström. Han har fram tills nu varit riksdagens förste vice talman, men var 2006–2014 migrationsminister under Fredrik Reinfeldt.

- Att vara gruppledare är trots allt mer operativt, säger han om att lämna talmansposten.

Som gruppledare gäller det bland annat att se till att riksdagsledamöterna håller sams, att de stödjer Moderatledningens förslag och att de röstar enligt partilinjen i riksdagen.

Den avgående gruppledaren Jessica Polfjärd tar jobbet som arbetsmarknadspolitisk talesperson.

TT
Fakta: M möblerar om

Ny partisekreterare blir Gunnar Strömmer. Han är advokat, har grundat Centrum för rättvisa och var 1998–2000 ordförande i det Moderata ungdomsförbundet.

Den nuvarande partisekreteraren Anders Edholm går tillbaka till den post han hade till i juli: biträdande partisekreterare

Elisabeth Svantesson blir ny ekonomiskpolitisk talesperson. Hon efterträder den nye partiledaren Ulf Kristersson.

Tobias Billström blir ny gruppledare. Sedan valet 2014 har han varit förste vice talman i riksdagen och tidigare migrationsminister.

Jessica Polfjärd blir arbetsmarknadspolitisk talesperson när hon lämnar som gruppledare.

Fakta: Moderaterna

ANNONS