Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna, har misslyckats med att bilda en ny regering efter Stefan Löfvens (S) avgång som statsminister.
Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna, har misslyckats med att bilda en ny regering efter Stefan Löfvens (S) avgång som statsminister. Bild: Magnus Sandberg

M-ledaren Ulf Kristersson ger upp

M-ledaren Ulf Kristersson ger upp försöken att bilda en ny borgerlig regering. – Mandatmatematiken är emot oss, säger Kristersson till TT.

ANNONS

– De parlamentariska förutsättningarna för att bilda en borgerlig regering finns helt enkelt inte, säger Ulf Kristersson på en pressträff.

– Vi drar slutsatsen att det finns 175 mandat som kommer att säga nej.

Fram till i går fanns oklarheter kring de 175 mandaten, säger Ulf Kristersson till TT.

Men sedan landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) lämnat in sin avskedsansökan för att kunna rösta i statsministeromröstningen och även besked från enskilda riksdagsledamöter, så drar Moderatledaren slutsatsen att en ny regering kommer att röstas ned.

– Det är matematiken som ligger bakom detta, säger Kristersson.

Det var i tisdags som Ulf Kristersson fick i uppdrag av riksdagens talman Andreas Norlén att sondera förutsättningarna för att bilda en ny regering.

ANNONS

Han har därefter siktat på att bilda en M-KD-regering med stöd av L och SD. Under de här två dagarna har partierna diskuterat kriminalpolitik, skatter, migration och klimat- och energipolitik.

– Under de här två dagarna, det känns som en längre tid, har Ebba Busch och jag fört bra samtal med Liberalerna och Sverigedemokraterna, säger Ulf Kristersson till TT.

Riksdagen kan ändå komma att rösta om Ulf Kristersson som statsministerkandidat redan på måndag. Men den frågan avgör talmannen, skriver TT.

ANNONS