M-ledaren får försöka bilda regering

Ulf Kristersson (M) får uppdraget att sondera för att försöka bilda regering.
Ett enkelt beslut, enligt talmannen Andreas Norlén.
– Jag tror inte att det kommer att ta 134 dagar, säger han om när en regering kan vara på plats.

ANNONS
|

Under måndagen har talmannen Andreas Norlén träffat alla partiledare utom Magdalena Andersson (S), eftersom de två pratade i torsdags när hon aviserade sin avgång.

Som väntat blir det Moderatledaren Ulf Kristersson som får i uppdrag att sondera, för att se om han kan få stöd för att bilda regering.

– Det har varit ett ganska enkelt beslut att fatta, säger Norlén.

Exakt hur den här regeringen ska se ut blir Kristerssons uppgift att reda ut.

– Jag har inte angett i sonderingsuppdraget vilka partier som ska ingå i en regering, säger han.

Norlén säger att den som väljs till talman nästa vecka får sätta sin prägel på processen framåt. Därför finns det i nuläget inget slutdatum för när Kristersson ska rapportera tillbaka till talmannen.

ANNONS

Andreas Norlén vill inte svara på om han själv kan tänka sig att fortsätta som talman om han får förtroende.

Ulf Kristersson var först ut att träffa talmannen på måndagsförmiddagen. Han var sparsam med detaljerna under den efterföljande pressträffen. Men förhandlingarna, som påbörjades i torsdags kväll, går bra och är omfattande.

Hur lång tid det tar innan förhandlingarna är klara vill han inte svara på. Men det ska gå snabbare, och resultatet ska bli betydligt bättre än efter valet 2018, enligt Kristersson.

– Det enda jag vet är att ingenting är klart förrän allt är klart.

Andreas Norlén ger Ulf Kristersson i uppdrag att sondera för en ny regering.
Andreas Norlén ger Ulf Kristersson i uppdrag att sondera för en ny regering. Bild: Nils Petter Nilsson

Förhandlingarna handlar både om vilka partier som ska ingå i den nya regeringen och vilken politik den ska föra. Men även fördelningen av en rad poster finns med i samtalen, till exempel vem man vill se som näste talman. Moderaterna kommer att ge besked om hur man tänker kring talmansposten senast på söndag.

Vilka av partierna i Kristerssons underlag som ska ingå i regeringen är dock inte klart, utan ska förhandlas. Kristersson har sagt att han ser M och KD som givna, och stängt dörren till SD. Dörren till L har han hållit på glänt, men frågan är om SD släpper fram en regering där även L ingår.

ANNONS

Skriftligt avtal

Jimmie Åkesson har sagt att han kräver ett skriftligt avtal för att släppa fram en regering. Om det blir något sådant avtal vill Kristersson inte svara på.

Under pressträffen efter att Åkesson träffade talmannen återupprepade han det kravet med förklaringen:

– Det är bra att veta vad en regering ska göra. Ska vi ingå i eller stödja en regering vill vi att våra väljares intressen tas tillvara.

Han står också fast vid att ingången i förhandlingarna är att SD ska sitta med i regeringen, något som hans samarbetspartier tidigare sagt nej till.

– Sverige skulle må väldigt bra av en majoritetsregering, och det är min ingång i detta, säger Åkesson.

Det betyder att han också kan tänka sig L i regeringen. Han vill dock inte kommentera om partiet tänker släppa fram en regering utan SD, men där L ingår.

”KD och M är utgångspunkten”

Efter Ebba Buschs samtal med talmannen sade hon att ingången för KD fortfarande är en regering med M och KD, som samarbetar med L och SD.

Hon säger att de försöker ställa så få ultimatum som möjligt, och att de inte gjort det kring Liberalerna.

– Men det vi vet fungerar, och det som varit vår utgångspunkt är M och KD.

ANNONS

Johan Pehrson (L) står fast vid att Liberalerna borde sitta med i regeringen, även om det viktigaste är sakpolitiken.

– Det finns många goda argument för att L ska sitta i regeringen. Inte minst känslan för att man har ett gemensamt uppdrag, säger Pehrson.

ANNONS