Hanif Balis tweet på Twitter i måndags kväll.
Hanif Balis tweet på Twitter i måndags kväll.

M-ledamot kallar domare "jävla syltryggar"

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) får kritik från partiledningen för sitt uttalande om "jävla syltryggar som sitter i domstolarna". Hos jurister väcker det förvåning.

ANNONS
|

Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström är kritisk.

- Jag tycker att Hanif Balis tweet var olämplig", säger han till TT.

I måndags kväll twittrade Hanif Bali (M): "Vad är det för jävla syltryggar som sitter i domstolarna? Det är bortom mig hur grovt vapenvåld sedan 1996 med flit varit häktningsbefriat."

Efterlyser bättre ton

- Vad gäller språkbruket så vill jag bara säga att jag utgår från att såväl vi i domstolarna som våra politiker respekterar de grundläggande konstitutionella förutsättningarna, nämligen att det ska finnas en rågång mellan den lagstiftande och dömande församlingen, säger Fredrik Wersäll, president i Svea hovrätt.

ANNONS

Tobias Billström efterlyser en bättre ton.

- Det är viktigt att vi håller en respektfull ton i sociala medier. Jag utgår från att det även eftersträvas av alla våra företrädare. Det är viktigt att riksdagsledamöter i sin roll som lagstiftare håller en god relation gentemot landets oberoende jurister, säger han.

Hanif Bali tycker att det är att märka ord att haka upp sig på "jävla syltryggar". Det finns ett betydligt viktigare fokus anser han, att personer med skarpladdade vapen ibland inte häktas.

Avslappnad inställning

- Det är helt orimligt, för det finns möjlighet i lagen att både anhålla och häkta någon som blir gripen med ett skarpladdat vapen. Det är en praxis som domstolarna måste tillämpa. Man kan göra det med gällande lagstiftning men det görs inte i massor av fall, säger han till TT.

TT: Är det rimligt att lagstiftare kallar domare för syltryggar?

ANNONS

- Jag tycker att det är grymt märkligt att det är en så avslappnad inställning i domstolarna, att man inte ger särskilda häktningsskäl när människor grips med skarpladdade vapen. Ska man använda ordet syltryggar eller inte? Jag vet inte om det är det stora fokuset just nu. Vi har en polis som fått sitt hem beskjutet med automateld. Att då sitta och märka ord, tycker jag inte är den stora faran för rättsstaten just nu, säger Bali.

TT
Fakta: Syltrygg

Inställsam, egennyttig, svag och krypande person. Oftast en person som utger sig för att vara karaktärsmässig, korrekt och som står för sina principer. Men som när det blir allvar viker ner sig för att anpassa sig till omgivningen. Vänder kappan efter vinden.

Förekommer inte i Svensk etymologisk ordbok.

Källa: folkmun.se

ANNONS