Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Karl af Geijerstam
Arkivbild. Bild: Karl af Geijerstam

Möte om järnvägen Oslo-Göteborg

I ett förslag till infrastrukturplan för de kommande åren skjuter Norge på de tidigare utlovade planerna på upprustning av järnvägssträckan mellan Oslo och Göteborg. Med anledning av det håller svenska och norska politiker ett möte i dag.

I dag, torsdag, hålls ett digitalt möte som samlar svenska riksdagsledamöter från samtliga partier och ett stort antal norska stortingsledamöter. Bakgrunden är det förslag till norsk nationell plan för infrastruktur för 2022–2023 som nyligen presenterats.

I den planen, som ska debatteras i Stortinget i juni, har tidigare utlovade satsningar på järnvägssträckan mellan Göteborg och Oslo skjutits på framtiden.

- Vi behöver arbeta intensivt för förbättrade förbindelser och hållbara transporter mellan Sverige och Norge. Sträckan Göteborg-Oslo är förhållandevis kort, men ändå sker otillräckliga insatser för att bygga ut järnvägen. Pandemin har gett oss en kuslig påminnelse om hur sårbara vi är och hur lätt det är att gränser stängs. Nu behöver vi kraftsamla på alla politiska nivåer, gemensamt över gränsen, säger regionrådet Kristina Jonäng (C) i ett pressmeddelande.

Hennes förhoppning är att mötet kan leda till justeringar av planen när den kommer till Stortinget, och att Sverige kan bidra genom att betona sträckans betydelse.