Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bristande motivation anges som den vanligaste anledningen till att man inte utnyttjar friskvårdsbidraget. På bilden lunchgympa. Arkivbild.

Många struntar i friskvårdsbidraget

Fler än var tredje svensk som får friskvårdsbidrag från sin arbetsgivare struntar i att använda det. Anledningarna är bristande motivation, inspiration och tid.

Hela 37 procent av de tillfrågade i en färsk undersökning från ett företag svarade nej på frågan om de utnyttjar sitt friskvårdsbidrag. Främst är det männen som struntar i det; 47 procent mot 28 procent av kvinnorna.

De främsta anledningarna för att utnyttja friskvårdsbidraget var att personerna saknar motivation, inte vet vad det ska användas till eller inte hinner.

- Det motsvarar ungefär mina förväntningar. Men jag tycker att det är lite trist, för det är en väldigt fin förmån som många av oss har. Det är en dubbel vinst, så klart för den anställde men också för företaget. Förebyggande träning, välmående och hälsa är bra för båda parter, säger Ulrika Ennen, marknadsdirektör på Viktväktarna som beställt undersökningen av Sifo.

Arbetsgivare bör informera om förmånen bättre än vad de gör, men också aktörer inom friskvård kan göra mer genom att upplysa om att man kan använda bidraget till deras verksamhet, anser hon.

Undersökningen gjordes i januari i år. 1 229 personer ur en riksrepresentativt rekryterad webbpanel intervjuades.