Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

2016 och 2017 har varit ovanligt sjöräddningstäta år. Arkivbild.

Många sjöräddningar under årets båtsäsong

Årets båtsäsong blev den mest intensiva för sjöräddningen sedan 2007. Samtidigt har fler fritidsbåtar än någonsin tidigare slagit larm om mindre incidenter.

Under perioden maj till och med september i år utfördes 900 sjöräddningsinsatser i Sverige. Siffrorna låg på samma nivå 2016, 899 insatser, men årets och fjolårets statistik särskiljer sig från tidigare år.

2012 var antalet sjöräddningar 582 stycken.

En bidragande orsak är väderläget under sommaren 2017, skriver Sjöfartsverket i ett pressmeddelande.

"I den södra halvan av landet inträffade en av de blåsigaste junimånaderna på länge vilket kan vara en faktor till att antalet sjöräddningsärenden under juni var det högsta på åtskilliga år", säger Laila Svendsen, driftchef vid Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral, i en kommentar.

Under augusti i år passerade sedan stora områden regn över landet vilket också visar sig i det minskade antalet insatser.

Majoriteten av insatserna, 77 procent, rörde fritidsbåtar. 8 procent rörde handels- och passagerarfartyg och 7 procent personer som hamnade i nöd utan farkost, som simmare.

De vanligaste orsakerna att slå larm under sommaren var maskin- eller propellerhaveri, grundstötning eller hårt väder vilket lett till ett utsatt läge. Fler fritidsbåtar än någonsin tidigare har också bett om hjälp vid mindre incidenter, som motorstopp, tamp i propellern – vilket inte klassas som räddningsinsats.

Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar alternativt lotsbåtar användes i mer än en fjärdedel av fallen.