Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En medarbetare vid MSB övervakar ett antal skärmar på kontoret i centrala Stockholm. Arkivbild.

Många IT-brister hos krismyndigheter

Elva myndigheter med särskilt ansvar för krisberedskap i samhället har rapporterat in omfattande IT-störningar till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Det handlar bland annat om cyberangrepp, avbrott i stora IT-system och försvunna patientuppgifter, rapporterar Svenska Dagbladet.

Den 1 april i fjol blev det obligatoriskt för nästan alla myndigheter att rapportera in IT-incicenter till MSB. Syfter är att skapa en samlad bild av landets informationssäkerhet och att förebygga allvarliga händelser som kan slå hårt mot samhället.

I Sverige finns omkring 20 myndigheter med särskilt ansvar för krisberedskap. Av dessa har 16 tillfrågats, och bara fem svarar att inga incidenter skett.

Bland de myndigheter som haft olika typer av störningar finns Skatteverket. Uppgifterna är hemligstämplade, men bland annat har myndigheten drabbats av ett så kallat utpressarvirus, skriver SvD.

Försäkringskassan har drabbats av ett flertal överbelastningsattacker, vilket resulterat i att flera tjänster, bland annat handläggningssystemet slogs ut.

Hos Läkemedelsverket inträffade en allvarlig IT-incident som innebar att uppgifter om över 700 personer som kontaktat Giftinformationscentralen försvann. Filerna har inte kunnat återskapas.