Soldater från K3 i Karlsborg gör en luftlandsättning i trakten runt Gnesta, under försvarsövningen Aurora 17.
Soldater från K3 i Karlsborg gör en luftlandsättning i trakten runt Gnesta, under försvarsövningen Aurora 17.

Målet: attackera Sverige

På rad lyfter de svarta Black Hawk-helikoptrarna i gryningen. Avsikten: Angripa Sverige genom en attack i Sörmland. När luftlandsättningen genomförs tidigt på morgonen finns TT:s utsända inbäddade bland trupperna som spelar fiende.

ANNONS
|

Det skulle kunna vara en scen ur en krigsfilm från Hollywood men är i stället en del av den pågående försvarsövningen Aurora som nu går in i sitt slutskeende.

På Björkvik flygfält, ett par mil väster om Nyköping, har trupperna som ska spela fienden slagit upp sitt läger. Totalt består styrkan av drygt 300 man varav cirka hälften är soldater från den amerikanska marinkåren.

De amerikanska soldaterna känns igen genom att deras kamouflage är mera sandfärgad och egentligen anpassad för en helt annan vegetation än den som präglar en tidig höstdag i Mellansverige.

- Det är ju speciellt att vara på fiendesidan. Vi ska ju försöka att ställa till det för den svenska styrkan och ge andra brigaden en riktig match, säger Simon Quist, pilot och flygstyrkechef vid andra helikopterskvadronen.

ANNONS

Ska drivas ut

Målet med övningen som pågår måndag-onsdag är att med bistånd av landstigning i Oxelösund liksom understöd av fartyg och flyg agera fienden.

Den svenska armén ska sedan i sin tur försöka att driva den nykomponerade svensk-amerikanska konstellationen ut ur landet.

- Amerikanerna har ett lite annat sätt att strida, en annan stridsteknik och annan mentalitet. Utbytet som ger nästan mest är i själva planeringsskeendet, när man sitter runt en karta och diskuterar motståndaren. Det utvecklar vår stridsteknik, säger Henrik Peters, major och ställföreträdande bataljonchef vid Livregementets husarer, K3 och fortsätter:

- Skulle man generalisera så har de ofta större förbandsenheter och man är inte vana vid att ges så stor frihet på plutonsnivå. Det bygger mer på kontroll och är mera hierarkiskt uppbyggt.

Välkoordinerad övning

När väl övningen drar igång märks dock inledningsvis ingen skillnad mellan de svenska och amerikanska soldaterna på plats. Allt är koordinerat in i minsta detalj, från det att soldaterna med sin tunga packning joggar fram till helikoptrarna tills att de är på plats och redo att lyfta. Väl upp i luften är det dags för nästa moment.

ANNONS

Under helikoptrarna ska hänglasten häktas på i form av fordon och materiell som ska med innan de väl lyfter.

- Pulsen går upp när man är nere på marken och man ska planera och det kanske är ont om tid och sent på kvällen. När det gäller själva uppdragen har vi tränat så mycket att det går på rutin och sitter i ryggmärgen. Det som är annorlunda den här gången är storheten och att det sker under flera dagars tid, säger Simon Quist.

En dryg halvtimmes flygtur senare är det sedan dags för landsättning söder om Gnesta.

Direkt efter landningen på fältet försvinner soldaterna in i skogen. Först på onsdag är det klart vem som står som segrare.

TT
Fakta: Aurora 17

Försvarsövningen Aurora 17 avslutas nu i veckan. Under måndagen inleddes den del där en attack mot Sörmland simuleras, detta genom att en fiendestyrka med helikoptrar luftlandsätter soldater och får understöd av fartyg och stridsflyg.

Sverige försvaras av arméförband som under kvällen ska anfalla fiendestyrkorna i närheten av Gnesta.

På tisdag fortsätter övningen när bland annat marin- och flygstridskrafter ska möta fientliga fartyg och flyg till havs. Den svenska marinen gästas bland annat av kungafamiljen.

Under onsdagen avslutas övningen genom ett moment där ett amfibieförband från marinen stödjer artilleriet från armén vid en skjutning med artillerisystemet Arche.

ANNONS