Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/39

Mäktigt norrsken över Bohuslän

Under natten mot lördag syntes norrskenet i nästan hela Sverige. Många personer i Bohuslän och Dalsland fångade skådespelet på bild.

Under lördagsnatten hände något ovanligt på himlen: Norrskenet färgade himlen över stora delar av landet och kunde ses så långt söderut som i Halland, rapporterar TT. Störst chans att se norrsken under vinterhalvåret har man annars i Norrland, men då och då syns det även på andra håll.

Detta var något som flera personer i Bohuslän och Dalsland märkte under natten, och det var många som förevigade skådespelet på bild. Norrsken, eller Polarsken, bildas oftast runt jordens två magnetiska poler. På norra halvklotet kallas det norrsken, och på södra halvklotet sydsken.

I Sverige håller sig norrskensovalen oftast ungefär över Kirunas latitud. Men vid vad man kallar för geomagnetiska stormar, kan man se norrsken även i södra Sverige.

Att fenomenet under fredagsdygnet kunde ses så långt söderut har sin alldeles egen förklaring, och har, trots namnet, inget med pandemin att göra.

– Jag tror att det hänger ihop med att jorden befinner sig i en plasmaström från ett koronahål på solen just nu säger Urban Brändström, rymdfysiker på institutet för rymdfysik i Kiruna.

Koronahål är svalare områden på solen där det strömmar ut mycket plasma, det vill säga solvindspartiklar.

Norrsken över Fjällbacka. Foto: Ludvig Zachau

Norrsken över Ljungskile. Foto: Tobias Åberg

Norrsken över Trollhättan. Foto: Anna Pringle