Målmedvetna och taggade driver de HG Osteopati ihop

Ida Gravander och Georg Hellenes har tillsammans öppnat en osteopatmottagning i Tedacthuset i Tanum. De är båda 24 år och tillhör de yngsta i branschen. Nu vill de ta sig an människors fysiologiska bekymmer utifrån osteopatins holistiska metoder.

ANNONS
|

De möttes på naturbruksgymnasiet i Dingle. Georg Hellenes gick inriktning lantbruk och Ida Gravander inriktning häst. Georg befann sig i början av den väg som han redan som liten grabb hade bestämt sig för att gå. Som 8-åring fick han själv vittna om vilken avgörande skillnad osteopatin åstadkom med pappans reumatiska bekymmer.

– Han blev så sjukt mycket bättre efter att han började gå till en osteopat. Jag tyckte att det verkade spännande, berättar Georg Hellenes.

Lagom till att han skulle börja gymnasiet flyttade han med sin familj från norska Tønsberg till Strömstad. Då han växt upp på en gård föll valet på lantbruksutbildningen i Dingle.

ANNONS

– Då kunde jag bo på internat och ha lite kul innan jag påbörjade den tunga utbildningen till osteopat, berättar han.

När han mötte Ida, som hade siktet inställt på att bli hästskötare, lyckades han inspirera henne såpass att hon valde att dela väg med Georg. Nu ville hon också bli osteopat och kanske på sikt behandla djur. Hon berättar att hon haft kontakt med både naprapat och kiropraktor tidigare i livet, efter en ridolycka då hon skadat nacken. Men osteopatin kände hon från början inte till alls.

– Jag trodde de gjorde ost eller något, berättar Ida och skrattar.

I Dingle hade de möjlighet att läsa in kurser som behövdes för att komma in på Skandinaviska osteopathögskolan i Göteborg. Och när de väl hade kommit in väntade fyra års tunga studier som de själva fick bekosta.

– Det kostade ungefär 60 000 kronor i året plus utgifter för alla böcker, berättar Georg och förklarar att utbildningen inte är berättigat till studielån via Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Osteopati är nämligen inte ett legitimerat yrke i Sverige.

– Men hade det varit det, så hade det nog säkert gått att söka studiestöd genom CSN, menar Georg.

När de började utbildningen var de 19 år och yngst i klassen.

ANNONS

– Som vi har förstått så är det inte så vanligt att gå direkt från gymnasiet till osteaopathögskolan, berättar Ida.

– De äldre i klassen hade inte hört om osteopatin förrän senare i livet och några hade gått andra utbildningar innan, sen är det kanske inte alla som har möjlighet att finansiera utbildningen, när man är så ung, förklarar Georg.

Utbildningen är uppbyggd i block med heltidsstudier en vecka per månad, vilket gör det möjligt att arbeta vid sidan av, men därmed inte sagt att det inte är stenhårda veckor av självstudier.

– Det är hårt arbete och man får plugga anatomi tills ögonen blöder, berättar Ida.

– Det tog nog 1,5 år innan vi fick någon balans i systemet. Vi hade nog fortfarande kvar tänket från gymnasietiden, säger Georg.

Under utbildningen bodde de båda i Göteborg , men när det blev dags att hitta platsen för deras egen mottagning, föll valet på Tanumshede.

– Vi hade tankar på andra ställen, men Tanum är en bra kommun att ha företag i. Min familj har haft företag här i många år, så jag tyckte det kunde vara roligt att fortsätta, berättar Ida.

Hennes morfar tog över Tanumstvätten i början på 70-talet, som hennes moster sedan tog över efter hans bortgång. För några år sedan lades företaget ned och nu vill Ida föra företagartraditionen vidare.

ANNONS

I början av april öppnade de tillsammans den gemensamma mottagningen, Hellenes och Gravander Osteopati, i en lokal intill Tedactive. Bland deras kollegor finns även massörer, muskelterapeuter, idrottsspecialister, personliga tränare, kostrådgivare och livscoach som de har ett nära samarbete med.

– Det är en väldigt trevlig verksamhet att komma in i, säger Ida.

De har tagit emot sina första patienter och medger att det är ganska nervöst så här i början.

– Man sätter väldigt höga krav på sig själv. Man vill ju göra sitt jobb så bra som möjligt. Men så tror jag det är för alla nya företagare, säger Ida.

Osteopater har en omfattande utbildning i anatomi och fysiologi och är tränade att använda händerna för att känna funktionsstörningar i kroppens vävnader.

Undersökningen kan också omfatta hållnings- och rörelseanalys samt neurologiska och ortopediska tester. Osteopaten ställer sedan diagnosen och föreslår lämplig behandling. Du kan också få råd om träning, ergonomi och återhämtning.

I Skandinavien är Osteopati ett legitimerat yrke i Finland, Island och Danmark, men ännu inte i Sverige. Internationellt är det ett erkänt yrke i många länder.

Källa: Svenska Osteopatförbundet

ANNONS