Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Totalt i hela Cancer Moonshot-projektet kommer 75 000 patienter att ingå. Syftet är att bygga upp en öppen databas med uppgifter om tumörvävnader, blod, medicinering och uppföljning. Arkivbild.

Lundaprofessor ska leda nytt cancercenter

Ett forskarlag från Lund får en framträdande roll i det stora cancerprojektet Cancer Moonshot Project, som USA:s tidigare vicepresident Joe Biden tagit initiativet till sedan han förlorat sin son i cancersjukdom för två år sedan. Totalt ska det omsätta mer än 14 miljarder svenska kronor under en sjuårsperiod. György Marko-Varga, professor i biomedicinsk teknik vid Lunds universitet, ska driva det europeiska Moonshot-centret som ska utveckla biobanker och proteinsekvenseringslaboratorier.

"Nu gör vi en gemensam kraftsamling för att utveckla målsökande behandling och diagnos", säger han i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

Det europeiska centrum han ska leda kommer att samverka med forskarlag från ett tiotal länder, bland annat från USA och Australien. Totalt i hela Cancer Moonshot-projektet kommer 75 000 patienter att ingå. Syftet är att bygga upp en öppen databas med uppgifter om tumörvävnader, blod, medicinering och uppföljning.