Det har nu gått tio dagar utan att någon patient behövt intensivvårdas för covid-19 på Näl, enligt NU-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson.
Det har nu gått tio dagar utan att någon patient behövt intensivvårdas för covid-19 på Näl, enligt NU-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson. Bild: Arkivbild

Lugnare coronaläge ger tid för höstplanering

I över en veckas tid har Näls intensivvårdsavdelning stått tom från covid-19-patienter. Enligt NU-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson använder man nu det gynnsamma läget för att återhämta personalen, och planera för en höst med fortsatt pandemiberedskap.

ANNONS
|

– Vi är för närvarande inne i en väldigt lugn fas, vilket är tacksamt. Däremot kommer fortfarande ett stort antal patienter till våra akutmottagningar som vi behöver bemöta som att de har covid, säger Niklas Claesson.

Men den positiva smittotrenden har ändå skapat lite utrymme för sjukvården att planera för hur återgången till vanlig verksamhet ska ske efter semesterperioderna, under fortsatt påverkan av pandemin.

– Det är ett bra tillfälle att trimma in arbetssätten som vi måste ha på plats i höst. Vi ska kunna göra allt som vanligt, men med en fortsatt pågående smittspridning i samhället som fortfarande påverkar verksamheten, även om själva covidvården inte längre belastar på samma sätt.

ANNONS

Operationer som vanligt i höst

Förändringarna kan till exempel bestå i att att göra om väntrum så att inte onödigt många befinner sig där samtidigt.

– Semesterperioden är helt slut måndagen 28 september, och då ska vi åter ha fyllda operationssalar och verksamheten ska vara igång för fullt, säger Claesson, apropå hur vården under vårens mest extrema läge tvingades ställa in planerad vård och operationer som nu behöver tas igen. Samtidigt vill han inte gå med på beskrivningen av vårdskulden som ett ”vårdberg”.

– Vi har gjort färre planerade operationer, men också haft ett minskat inflöde av patienter. Vad det beror på vet vi inte, men det kan vara att man inte velat uppsöka vård för till exempel ett ont knä om det inte varit helt nödvändigt, och att människor möjligen levt lugnare på grund av corona.

”Trodde sommaren skulle bli mycket värre”

I april planerade sjukhusledningen för ett scenario där vårdpersonalen inte skulle gå på semester förrän den här veckan.

– I april trodde vi att sommaren skulle bli mycket värre, säger Niklas Claesson som också berättar att även det sedvanliga vårdtrycket från regionens sommarturister varit lättare än ett ”vanligt” år.

– Vi har inte märkt det på antalet insjuknade i covid, och det är också färre än vanligt som uppsöker akutsjukvården. Juni är den månad om året som flest människor besöker våra akutmottagningar, det brukar vara 220/230 besök per dygn. Nu har det varit cirka 200, vilket är mer som en normal månad, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Förlängd vårdkö efter omflyttning av personal

Coronaläget

Den 21 juli kl. 10:00 fanns det totalt 71 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 13 på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

NU-sjukvården:

5 personer varav 0 på IVA

Sahlgrenska:

45 personer varav 10 på IVA

Sjukhusen i Väster:

3 personer varav 0 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

9 personer varav 1 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

9 personer varav 2 på IVA

Källa: VGR Data och analys

ANNONS