Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Lokala restriktioner mot corona förlängs till lucia i Västra Götaland

De lokala restriktionerna förlängs i Västra Götaland, liksom i Stockholm och Östergötland. Den fortsatt stora smittspridningen av covid-19 fick Folkhälsomyndigheten att fatta besluten på torsdagen.
Samtidigt förlänger länsstyrelsen 50-personersgränsen i Västra Götaland i ytterligare fyra dagar.

För snart tre veckor sedan, den 29 oktober, infördes lokala restriktioner mot covid-19 i Västra Götaland. Folkhälsomyndigheten beslutade då bland annat om skärpta allmänna råd i regionen.

De skärpta råden var tänkta att gälla till och med i går, torsdag den 19 november. Nu förlängs de till lucia, den 13 december.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, såg behovet av en förlängning redan för en vecka sedan.

– Här är det viktigt att fortsätta för att få en uthållighet och för att vi ska förstå allvaret. Det är en diskussion som vi kommer att ha med Folkhälsomyndigheten som fattar beslutet, men tre veckor är fort kort tid, sade Thomas Wahlberg då.

Förlängda råd i flera regioner

Beslutet har nu alltså fattats av Folkhälsomyndigheten, som också förlänger de lokala råden i Stockholm och Östergötland.

I Västra Götaland handlar de skärpta råden bland annat om att man ska undvika fysisk kontakt med personer man inte bor med. Den som vistas i regionen ska också bland annat avstå från att vistas i köpcentrum, gym samt gå på fysiska möten och föreställningar.

– Det är fortsatt väldigt tuffa råd, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Han fortsätter:

– Kollektivtrafiken är inte med som ett särskilt råd i Västra Götaland, men i botten har vi de allmänna råden och där är det väldigt tydligt att man ska undvika åka i kollektivtrafiken för att minska trängsel. Det gäller även i vår region förstås, att man ska undvika det om man kan.

Råden ska bli nationella

20 av 21 län i Sverige omfattas nu av lokala allmänna råd från Folkhälsomyndigheten, efter att Jämtland fått sina första lokala råd på torsdagen. Utöver det har Region Blekinge på egen hand gått ut med skarpa uppmaningar, vilket gör att skärpningar nu gäller i hela Sverige.

Råden förlängdes till den 13 december i Skåne och Uppsala redan i tisdags. Datumet är valt med anledning av julen som kommer därefter, menade statsepidemiolog Anders Tegnell på tisdagens presskonferens.

– Vår ambition som vi kommer att jobba med är att alla lokala allmänna råd ska avslutas till den 13 december, när vi kommer att försöka samla oss till någon form av nationella råd under just helgerna, sade Anders Tegnell då.

50-personersgränsen kvar

Samtidigt som de lokala råden infördes i Västra Götaland, beslutade länsstyrelsen om att 50-personersgränsen vid evenemang med sittande publik skulle kvarstå. Detta i stället för den planerade höjningen till 300 personer.

Efter regeringens besked på måndagen – att ett maxtak på åtta personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ska införas – kan den gränsen också komma att påverkas.

Men då regeringens beslut först kan träda i kraft den 24 november, valde länsstyrelsen att på torsdagen förlänga 50-personersgränsen till och med den 23 november.

Beslutet har enligt länsstyrelsen fattats i väntan på att regeringens beslut eventuellt träder i kraft.

– Det är en fortsatt allvarlig situation i länet, både vad gäller smittspridning och belastning på sjukvården. Nu behövs krafttag, var och en måste ta sitt ansvar om vi ska få bukt med smittspridningen. Därför är det inte läge för större arrangemang, säger landshövding Anders Danielsson i ett pressmeddelande.

Fakta: Lokala råden som gäller

Allmänhet:

• Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

• Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

• Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Verksamheter:

• Alla verksamheter bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.

Arbetsgivare:

• Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan vara åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Råden gäller till och med torsdag den 13 december.

Källa: Folkhälsomyndigheten