Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Liberalernas partiledare Jan Björklund sommartalar vid Dockpiren i Göteborgs hamn.

Liberalerna ska tala klyftor och klassresor

Klyftor och integration ska bli Liberalernas grundackord i valrörelsen 2018, om partiets ledare Jan Björklund får råda.

Björklund ägnade en stor del av sitt sommartal på Dockpiren i Göteborg, där Eriksbergsvarvet en gång lång och där nya eftertraktade bostadskvarter gett vardagslivet en annan prägel, åt att tala klassresor, klyftor och utanförskap.

Liberalernas partiledare har skäl att ligga i eftersom han utmanas öppet om partiledarposten av Birgitta Ohlsson, samtidigt som partiet måste lyfta sig inför riksdagsvalet om ett år.

Uppgift för alla

Att ta till vara på potentialen hos alla i Sverige är en uppgift för föräldrar, andra och inte minst politiker, hävdade han. Han tog journalisten Negra Efendićs beskrivning, i en bok och Sommar i P1, av sin flykt från krigets Jugoslavien som 13-åring och uppväxt i kamp mot fördomar i Sverige, som utgångspunkt och framgångssaga. För henne fick Zlatan Ibrahimovic vara inspiration.

- Alla ungar ska känna zlatanismen gro inombords, sade Björklund om sitt politiska mål.

Men Björklund säger att Sverige nu är ett land där klyftorna växer mellan de som är födda här och de som har flytt hit.

- De rödgröna har inte svaren utan de går i LO:s ledband. Men vi liberaler kommer inte att ge oss. Sverige ska inte glida isär. Sverige ska hålla ihop.

L-ledaren säger att det finns en myt om att man måste vara socialdemokrat för att oroas över klyftorna.

- Precis som myten att man måste vara sverigedemokrat för att oroas över migrationen. Det är så fel. En del partier bygger murar kring Sverige, som att det är en lösning för framtiden. Andra bygger murar kring arbetsmarknaden, som att det är en lösning för framtiden.

Lyfter fram inträdesjobb

Han framhåller Alliansens förslag om inträdesjobb, för nyanlända de första fem åren. Lönen ska vara 70 procent av lägstalönen som föreskrivs i avtal. De rödgröna har kritiserat det hårt.

- Varför, Stefan Löfven, är det bättre att gå arbetslös än att ha ett enklare jobb med något lägre startlön? undrar Björklund.

Möter oro

L-ledaren säger att han möter oro bland människor när han reser i Sverige, över sjukvård, polisen, försvaret, brott och skolan. Han tar till uttryck som Socialdemokraterna och Löfven använde inför valet 2014.

- Det finns en känsla av att det i Sverige är något som håller på att gå sönder.

Han vill dock inge hopp bland de något hundratal åhörarna på Dockpiren och påminner om att det bara ett år kvar till nästa val.

- Sen får Sverige en ny regering! utropar han.

Björklund tog upp mot religiös extremism och påbud om hur flickor måste vara klädda för att inte straffas.

- Den svenska naiviteten måste upphöra. Hedersförtrycket ska bekämpas och det ska vara slutdaltat med självutnämnda moralpoliser

- Det är det här 2000-talets jämställdhetskamp handlar om. Oavsett var man är född, Astrid i Sverige eller Amina i Syrien, så ska jämställdheten och friheten gälla alla.