Lasse Berghagen är död

Han var vissångaren som gav oss "Teddybjörnen Fredriksson" och sen gjorde tv-succé med "Allsång på Skansen". Lasse Berghagen har avlidit, 78 år gammal.

ANNONS
|

Lasse Berghagens karriär varade i nästan 60 år, inom nästan alla områden i nöjes-Sverige. Det var pärlbandet av svensktoppslåtar, revysuccéerna på privatteaterscenerna i Stockholm, charadlekandet i omåttligt populära "Gäster med gester" i tv – och så "Allsång på Skansen", som han gjorde till ett måste för även en yngre publik med lite hjälp av Håkan Hellström och Ricky Martin.

Men hade ödet velat annorlunda kunde han ha varit en del av Abba.

I slutet av 1960-talet, då trubaduren Lasse Berghagen hängde med kompisen Cornelis Vreeswijk och mest var känd som Barbro "Lill-Babs" Svenssons unge ex-make, började han skriva låtar med Benny Andersson. Tillsammans skrev de bland annat "Hej clown" åt Jan Malmsjö, som kom tvåa i Melodifestivalen 1969.

ANNONS

Två år senare samarbetade Berghagen på skiva med Anni-Frid Lyngstad på den samhällskritiska låten "Vi vet allt, men nästan inget", som bland annat handlar om kriget i Vietnam.

Hade samarbetet fortsatt kunde karriären ha tagit en annan väg. Men när Abba stabiliserade sitt samarbete 1972 hade Lasse Berghagens karriär tagit en annan väg. Mot Svensktoppens höjder.

"Teddybjörnen Fredriksson"

Redan Berghagens första hit på den viktiga topplistan, "Gunga gunga" från 1969, blev etta. Därefter kom "Teddybjörnen Fredriksson", den gulliga sången om barndomens gosedjur som går i arv, och som kom att följa honom genom livet.

Schlagersuccéerna fortsatte under 1970-talet då han blev den populäraste artisten på Svensktoppen och till och med vann Melodifestivalen 1975 med "Jennie Jennie".

Men Berghagen nöjde sig inte med att sjunga. Komikern Roffe Bengtsson lockade fram hans humoristiska ådra. De spelade revy tillsammans hos Kar de Mumma och Hasse Ekman redan på 70-talet. Under 1980-talet gjorde Lasse Berghagen succé på Stockholms privatteaterscener och visade upp sin kvicktänkta sida i klassiska "Gäster med gester" i SVT.

I 50-årsåldern fick Berghagen en nytändning och en ny publik när han 1994 ersatte Bosse "Nygammalt" Larsson som programledare för "Allsång på Skansen" i SVT.

Tackade nej

"Jag tackade nej till 'Allsången' flera gånger. Det var inte riktigt mitt bord. Jag tyckte jättemycket om Bosse Larsson och visst fanns det en publik som älskade 'Nygammalt', men jag tvekade ändå om det var rätt för mig", berättar Berghagen i sin självbiografi "Hej livet!" från 2021.

ANNONS

Tillsammans med producenten Meta Bergqvist bestämde sig Lasse Berghagen för att modernisera programmet. I början av 00-talet kom lyftet då internationella stjärnor som Ricky Martin och Wyclef Jean bjöds in och skapade hysteri. Och när Håkan Hellström i juli 2001 gästade "Allsången" fick en helt ny generation upp ögonen för programmet.

"Håkan Hellström förstod jag från början inte särskilt mycket av. Men vi tog med honom ändå och det blev ju en alldeles fantastisk kväll och kanske också en start in i folkhemmet för honom", säger Berghagen i sin självbiografi.

När Berghagen tog farväl och lämnade över till Anders Lundin hade "Allsång på Skansen" över två miljoner tittare i SVT varje sommartisdag.

I en intervju med TT inför utgivningen av självbiografin 2021 konstaterade Lasse Berghagen att han till skillnad från många andra artister inte använt sitt konstnärskap för att läka sår.

– På något sätt har jag alltid i mitt liv sökt efter ljuset. Även när det varit mörker har jag tänkt att det måste finnas ljus någonstans här ändå. Jag har inga "hangups" när det gäller mitt liv. Det har liksom flutit på bra bara, och upplevelserna har avlöst varandra.

Fakta: Lasse Berghagen

Född 13 maj 1945 i Enskede i södra Stockholm.

Familj: Fru Eva, två barn. Gift med Barbro "Lill-Babs" Svensson mellan 1965 och 1968.

Populäraste låtarna: "Teddybjörnen Fredriksson" (1969), "En enkel sång om frihet" (1970), "En kväll i juni" (1970), "Du som vandrar genom livet" (1973), "Ding-dong" (1973), "Hålligång i skogen" (1973), "Min kärlekssång till dig" (1974), "Jennie Jennie" (1975), "Flirtige Knut" (1975), "Stockholm i mitt hjärta" (1993), "Sträck ut din hand" (1995), "Från kust till kust" (1997).

I tv: "Gäster med gester" (1982-83), "Positiva klubben" (1984), "Tjocka släkten" (1991-92), "Allsång på Skansen" (1994-2003).

På scen: "Sängkammarfars" (1979), "Spanska flugan" (1981).

På film: "Firmafesten" (1972), "Bert – den siste oskulden" (1995).

Utmärkelser: Stockholms stads S:t Eriksmedalj (2002), Illis quorom från regeringen (2003), Kungens medalj i 8:e storleken i högblått band (2003), Sjösalapriset (2014), Cornelis Vreeswijk-stipendiet (2021).

ANNONS