Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten och Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap under tisdagens pressträffen om Covid-19.
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten och Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap under tisdagens pressträffen om Covid-19. Bild: Henrik Montgomery/TT

Landets regioner befinner sig i olika pandemifaser

Landets regioner befinner sig just nu i olika faser när det kommer till coronapademin, vilket bland annat påverkar hur smittspårningen hanteras och även mängden tester för covid-19.

ANNONS

Den ikoniska bilden av hur "kurvan" för coronapandemin ska se ut enligt Folkhälsomyndigheten presenterades under tisdagens presskonferens i ett nytt ljus.

Kurvan visades upp, men indelad i tre olika faser. Den första fasen i pandemin beskrivs som en "tidig fas" där fokus ligger på att stoppa smittan och hitta alla sjuka med hjälp av smittspårning.

Fas nummer två är "pandemisk fas" där smittan ska begränsas och sjuka tillsammans med friska ska identifieras.

Den sena fasen "interpandemisk fas" innebär en återgång till smittspårning och fokus på att återigen stoppa smittspridningen.

Coronapandemin delas in i tre faser.
Coronapandemin delas in i tre faser. Bild: Folkhälsomyndigheten

Befinner sig i olika faser

Kurvans nu stabiliserade och utplanade mönster gör att vissa regioner närmar sig den senare fasen medens andra regioner fortfarande befinner sig i fas ett eller två.

ANNONS

– Vad vi ser i landet är att det ser väldigt olika ut i olika regioner kring hur den här pandemin har slagit, och att regionerna därför befinner sig i olika faser, säger Karin Tegmark Wisell, chef för avdelningen mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten.

Hon förklarar vidare att mönster kan jämföras med utbrottet i Italien som tidigt seglade upp i den pandemiska fasen jämfört med andra europeiska länder som hade en fördröjning på sina utbrott.

– Vissa av våra regioner befinner sig fortfarande i en tidig fas och har därför arbetat kontinuerligt med smittspårning hela tiden, medan detta i andra regioner inte har varit möjligt. Men när fler och fler nu går in i en fas där sjukligheten minskar, så slår det över igen till ett arbeta med att stoppa smittan genom att smittspåra och går då över till en mer omfattande provtagning, säger hon.

Så ser det ut i Västsverige

För Västra Götalandsregionens del befinner sig alla kommuner fortfarande i fas två, det vill säga den pandemiska fasen.

Initialt var samhällsspridningen störst i Göteborg för att sedan sprida sig i Fyrbodal och Södra Älvsborg och därefter i Skaraborg. Men det dröjde inte särskilt länge mellan de olika spridningarna, enligt Peter Ulleryd, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

– Pandemin kommer att hålla i sig länge. Vi befinner oss fortfarande i pandemisk fas vilket betyder att det är oerhört viktigt för oss att hålla i. Att fortsätta följa myndigheternas rekommendationer, tvätta händerna, undvika onödiga resor och hålla distans till andra människor, säger han.

ANNONS

Trots att Västra Götalandsregionen fortfarande befinner sig i fas två, och huvudfokuset ännu inte är tillbaka på smittspårning och att stoppa smittan, har testkapaciteten i landet ökat.

Bohusläningen kunde redan under måndagen berätta att tester för allmänheten gällande covid-19 kommer att finnas på majoriteten av Närhälsans vårdcentraler redan i slutet på veckan.

LÄS MER:Närhälsan har börjat coronatesta fler i Tanum

LÄS MER:Fler ska få testa sig - men ring först för att få ta prov

Den 2 juni kl. 10:00 fanns det totalt 288 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 65 på intensivvårdsavdelning (iva), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

NU-sjukvården:

29 personer varav 4 på iva

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

143 personer varav 42 på iva

Sjukhusen i Väster:

19 personer varav 4 på iva

Skaraborgs sjukhus:

42 personer varav 9 på iva

Södra Älvsborgs sjukhus:

55 personer varav 6 på iva

Källa: VGR Data och analys

ANNONS