Riksdagsledamot Paula Bieler (SD) begäran innebär att riksdagen ska rösta om misstroende mot statsminister Stefan Löfven (S).
Riksdagsledamot Paula Bieler (SD) begäran innebär att riksdagen ska rösta om misstroende mot statsminister Stefan Löfven (S).

Löfven tar hot om misstroende med ro

På begäran av SD röstar riksdagen på fredag om misstroende mot statsminister Stefan Löfven (S) på grund av IT-skandalen. Men Löfven klarar sig, SD kan inte räkna med stöd från Alliansen. SD går vidare med försvarsministern om Alliansen inte vill peta honom.

ANNONS
|

- Jag yrkar härmed å hela Sverigedemokraternas riksdagsgrupp vägnar att riksdagen ska förklara att statsminister Stefan Löfven inte längre åtnjuter riksdagens förtroende, sade Paula Bieler (SD) i samband med riksdagsdebatten om ensamkommande barn och unga.

Inte skakad

Statsministern är inte skakad.

- Att ett högerextremt parti vill ha bort en socialdemokratisk regeringschef, det är nog inte helt överraskande, säger han.

ANNONS

Löfven har också gjort klart att han sitter kvar om Alliansen och SD tillsammans skulle tvinga fram ett misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) och avsätta honom i nästa vecka.

Paula Bieler säger till TT att SD också planerar för att begära misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist (S), om inte Alliansen gör allvar av sitt hot om misstroende mot denne.

TT: Om inte de gör det så gör ni det?

- Ja, det får man väl utgå ifrån, det har vi ju sagt, och vi har ju ställt krav tidigare om att Hultqvist skulle gå före riksdagens öppnande för att statsministern åtminstone skulle visa någon form av ansvarstagande.

"Viktigt markera"

Bieler säger att hon är fullt medveten om att Alliansen inte stödjer misstroende mot statsministern. Men det är viktigt att markera.

- Vi kan inte stillatigande bara sitta och titta på och låta statsministern sitta kvar när han agerar på det här sättet, säger Bieler.

ANNONS

Hon hävdar att Löfven antingen ljugit, eller inte brytt sig, om vad han känt till eller hur informationen om säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen hanterats i regeringskansliet. Och han har inte tagit sitt ansvar.

- Han har talat om ett haveri, men han har inte talat om haveriet inom den egna regeringen, inom regeringskansliet, och att information inte förs vidare eller hans roll som ledare i detta, sade Bieler från talarstolen.

Alliansen stödjer inte

Centerpartiets ledare Annie Lööf säger till TT att Centerpartiet inte kommer att stödja ett misstroende mot Löfven. Moderaterna ger samma besked och L och KD har samma hållning.

- Det handlar om att det inte finns tillräckligt starka skäl i dagsläget, vi har inte tillräckligt med information för att det ska vara berättigat, säger Annie Lööf.

Annie Lööf kan inte ge något besked om när Alliansen kan tänkas ha kommit fram till beslut om att släppa hotet om misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist, eller gå vidare.

ANNONS
TT
Fakta: Misstroende

Riksdagen kan rikta misstroende mot statsministern eller enskilda ministrar.

För att en begäran om misstroende ska tas upp till omröstning krävs att minst 35, av riksdagens 349, står bakom begäran.

För att en minister ska anses ha förlorat riksdagens förtroende krävs att minst 175 ledamöter, det vill säga över hälften, röstar för ett misstroende.

Sedan 1980 har en begäran om misstroende väckts nio gånger. Men ingen av dem har resulterat i att en minister har röstats bort av riksdagen. Däremot har två avgått inför omröstning.

I somras avgick inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) sedan Alliansen, SD – och när det gällde Anna Johansson – även Vänsterpartiet, talade om att senare väcka misstroende.

Källa: Riksdagen, TT.

ANNONS