Försvarsminister Peter Hultqvist (S) anländer till riksdagshuset inför riksmötets öppnande.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) anländer till riksdagshuset inför riksmötets öppnande.

Löfven sitter kvar även om Hultqvist ryker

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) utgick från att statsministern visste. Därför sade han inget om problemen på Transportstyrelsen, enligt regeringens svar till riksdagens konstitutionsutskott (KU). Statsminister Stefan Löfven tänker sitta kvar även om riksdagen avsätter Hultqvist.

ANNONS
|

- Vi kan visa att Hultqvist hade sådan information att han hade all anledning att tro att information hade gått till statsrådsberedningen, säger Stefan Löfven vid en pressträff, angående den hotande misstroendeförklaringen mot Hultqvist.

Den informationen finns med i det svar som regeringen nu har lämnat på KU:s frågor om hur regeringen hanterade uppgifterna om säkerhetsbrister på Transportstyrelsen.

Svaren ger inte så mycket nytt utöver redan kända uppgifter.

ANNONS

Just nu står försvarsministern i fokus, eftersom Centerpartiet och Liberalerna har antytt att Alliansens misstroendehot kan strykas om nya uppgifter tillkommer om Hultqvist.

Försvarar Hultqvist

Stefan Löfven kallar misstroendeförklaringen en "överloppsgärning".

- Han har inte gjort något fel, det är därför han sitter kvar, och nu tycker jag att det framgår ännu tydligare av det här materialet, säger Löfven.

Statsministern svarar ja på en fråga om han tänker sitta kvar även om oppositionen driver igenom en misstroendeomröstning mot försvarsministern och denne tvingas gå.

- Ja, då hanterar jag den situationen, säger Löfven.

Hot från SD

SD:s ledare Jimmie Åkesson säger att partiet tänker väcka misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven på onsdagen, trots att han inte tror att de borgerliga partierna kommer att hänga på. Alliansen har gjort klart att de inte tänker följa SD.

SD:s gruppledare Mattias Karlsson uppger att SD planerar misstroende även mot Hultqvist.

ANNONS

Statsministern tar lätt på hoten.

- Det är väl andra gången mot mig i så fall, säger Löfven.

Han tycker det är märkligt att ett parti som klagar över att de inte blir tagna på allvar struntar i de svar som regeringen har lämnat till KU. Det "säger väl allt" att SD redan anser sig ha sin analys klar.

Sade inget

I regeringens svar till KU bekräftas att försvarsministern informerades av sina tjänstemän i mars 2016. Han fick veta att det handlade om risker gällande Försvarsmaktens användande av kvalificerade skyddsidentiteter och civilt registrerade fordon. Men åtgärder hade vidtagits och Försvarsmakten ansåg sig ha läget under kontroll. Han fick också veta att Säpo inlett en förundersökning.

Men han informerade aldrig statsministern, som fick veta om IT-skandalen först i januari 2017.

Lägger ned?

Centerledaren Annie Lööf och kollegan i Liberalerna, Jan Björklund, säger att svaren ska analyseras innan nästa steg tas. Moderaternas gruppledare Jessica Polfjärd säger att ett beslut kommer inom kort om Alliansen ska driva misstroendet ända in i kaklet.

Enligt uppgift till TT är en möjlighet att Alliansen lägger ned hotet mot Hultqvist helt.

ANNONS

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt tror att de borgerliga har fått kalla fötter, men har svårt att bita huvudet av skammen och ändra sig.

Peter Hultqvist säger att hotet är "fel från början" men att han inte kan påverka hur andra agerar.

- Jag har en planering för hösten och våren och jobbar på precis som vanligt, säger Hultqvist.

TT

Bakgrund: Detta har hänt i IT-skandalen

I april 2015 får IBM uppdraget att ta över Transportstyrelsens IT-drift.

Flera gånger under 2015 beslutar generaldirektören Maria Ågren på Transportstyrelsen att avsteg kan göras från lagar som ska skydda känsliga uppgifter.

Sommaren 2015 inleder Säkerhetspolisen en kontroll av överflyttningen av IT-driften.

I januari 2016 inleds en förundersökning mot Ågren om misstanke om att hon som chef tagit beslut som riskerar att röja sekretessbelagda uppgifter. Då får även inrikesminister Anders Ygeman (S) information om händelsen.

I mars 2016 informeras försvarsminister Peter Hultqvist (S) om säkerhetsbristerna.

I början av januari 2017 får statsminister Stefan Löfven (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S), som ansvarar för myndigheten, vetskap om problemen.

I slutet av januari får Ågren sluta med motiveringen att "regeringen och den tidigare generaldirektören har haft olika syn på hur arbetet ska bedrivas".

Den 6 juli avslöjar Dagens nyheter att Ågren erkänt brott angående datahanteringen.

Den 27 juli meddelar Stefan Löfven att regeringen ombildas efter hot från Alliansen om misstroendeförklaringar av tre ministrar. Två statsråd lämnar regeringen i spåren av IT-skandalen: Anders Ygeman och Anna Johansson.

Regeringens hantering av granskas av KU.

Den 27 augusti avgick statsministerns statssekreterare Emma Lennartsson omgående med hänvisning till att hon hade tidigare hade givit felaktiga uppgifter om när hon fick kännedom om säkerhetsbristerna..

ANNONS