Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Löfven möter pressen efter att ha avgått som statsminister. Nu får han chansen att försöka bilda ny regering. Bild: Nils Petter Nilsson
Stefan Löfven möter pressen efter att ha avgått som statsminister. Nu får han chansen att försöka bilda ny regering. Bild: Nils Petter Nilsson

Löfven får chans att försöka bilda regering

Moderatledaren Ulf Kristersson har gett upp försöken att bilda regering. Nu går bollen över till Stefan Löfven (S), som får till på måndag på sig.

– En omröstning kan ske på onsdag eller torsdag, säger talman Andreas Norlén.

Löfven själv meddelar på Facebook att han ”är redo att axla ansvaret”.

I förra veckan röstades statsminister Stefan Löfven (S) bort av riksdagen och efter det att samtliga partiledare träffat talmannen under tisdagen gick uppdraget till Ulf Kristersson att sondera möjligheterna att bilda en moderatledd regering.

Kristersson hade fram till på fredagen på sig, men redan under torsdag förmiddag meddelade han att han inte ser några förutsättningar.

Löfven får sondera

Därmed har processen gått tillbaka till talman Andreas Norlén, som kort efter Kristerssons besked i stället gav Stefan Löfven i uppdrag att sondera möjligheterna att få det stöd som krävs för att bilda en ny regering. Före sitt beslut samrådde talmannen med de vice talmännen.

– Jag övervägde att nominera Ulf Kristersson till en omröstning, trots att han själv inte såg någon förutsättning, för att hålla tempot i processen och öka pressen på alla inblandade. Men jag valde att inte göra det, säger Norlén.

Förklaringen till att talmannen landade i att i stället ge sonderingsuppdraget till Löfven förklarar han med att han annars hade tappat viktig tid. Om Löfven på måndag bedömer att inte han heller har några förutsättningar att bilda regering så skulle en omröstning i kammaren ha försenats.

Löfven: Är redo

På Facebook kommenterar Stefan Löfven beskedet från talmannen.

”I dag har jag fått talmannens uppdrag att sondera möjligheterna att bilda regering. Mitt besked är fortsatt att Socialdemokraterna och jag är redo att axla ansvaret för att tillsammans med andra konstruktiva krafter leda landet framåt.”, skriver han.

I nuläget ser Stefan Löfven ut att ha bättre förutsättningar än Ulf Kristersson att lyckas bli statsminister, då S-ledaren säkrat mandat för sitt alternativ och därmed inte ser ut att få 175 nej emot sig.

Löfvens problem kan i stället komma i nästa skede - när regeringens budget ska röstas fram. Om han inte får stöd för en budget har han sagt att han kommer att avgå, även om han kort dessförinnan har valts till statsminister ännu en gång. Löfven vill inte ännu en gång tvingas regera på en alliansbudget, särskilt inte då det är ett ordinarie val nästa år, i september 2022.

Talmannen har valt att inte lägga särskilt stor tyngd vid budgetprocessen, men han menar att det naturligtvis är bra om en regering vet att den kommer få genom sin ekonomiska politik.