Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunalrådet Liselotte Fröjd (M), folkhälsostrategen Irma Nordin och Jens Börretzen, biträdande lokalpolisområdeschef, skrev under medborgar­löftena. Bild: Jerker Norlander
Kommunalrådet Liselotte Fröjd (M), folkhälsostrategen Irma Nordin och Jens Börretzen, biträdande lokalpolisområdeschef, skrev under medborgar­löftena. Bild: Jerker Norlander

Löften underskrivna – men inte många tyckte till

Tanums kommun och polisen har undertecknat ett nytt medborgarlöfte för 2020. Löftet ska bidra till ökad trygghet och minskad brottslighet i kommunen.

Hösten 2019 genomfördes en trygghetsundersökning i Tanums kommun. Undersökningen gjordes digitalt på kommunens hemsida och annonserades i Veckovis, på Tanums kommuns hemsida/ Facebook och på Polisens Facebook-sida.

Undersökningen var anonym och besvarades av 124 personer, varav 81 var kvinnor. Dessutom har kommunen haft dialogträffar med boende i Tanumshede, Fjällbacka och Hamburgsund.

Irma Nordin, folkhälsostrateg i Tanums kommun, önskade att det hade varit ett större deltagande i undersökningen.

– Det är svårt att nå ut på alla plattformar och det byts ständigt, menar hon.

Tanumshede upplevs som otryggt

Det är Tanumshede som sticker ut i trygghetsundersökningen. Många i undersökningen tycker att det är osäkert i centrum, men även busshållplatsen, gångstigar och återvinningsstationerna upplevs som dåligt upplysta.

Även Grebbestad upplevs ibland som osäkert.

Jens Börretzen, biträdande lokalpolischef västra Fyrbodal, berättar att polisen kommer att fortsätta arbeta med att upptäcka och förhindra narkotikabrott hos ungdomar genom att göra skol- och fritidsgårdsbesök. Även ANT (alkohol, nakotika och tobak) ­undervisningen ska intensifieras i skolorna.

– Det är lätt att få tag på narkotika, men Tanums kommun har hittills klarat sig ganska lindrigt, säger han.

Det finns även önskemål om att det syns mer av uniformerade poliser i samhällena. Detta ska förbättras genom att polisen under året genomför femtio trafikkontroller i kommunen.

Vill ha mer grann- och båtsamverkan

Polisen vill även medverka till att det startas fler föreningar i nätverken Grannsamverkan och Båtsamverkan.

Det mobila poliskontoret upplevs som mycket positivt och fler platser kommer att anläggas. Hittills finns endast platser i Hamburgsund och Tanumshede. Det har visat sig att uttagen vid bank­automaterna ökar när det mobila poliskontoret finns på plats. Där går det även att göra olika polis­ärenden förutom pass.

I Hamburgsund ska det genomföras en trygghetsvandring med elever i alla åldrar från skolan. De ska då få peka ut platser som de upplever som osäkra. Det kan vara övergångsställen där hastigheten är hög eller platser där det saknas skyltar.

Medborgarlöftet ska utvärderas om ett år.