Lärdomarna skulle skydda de äldre – ändå dör fler i corona än i våras

Lärdomarna från våren skulle göra att de sköraste var bättre skyddade om smittspridningen av covid-19 tog fart igen. Ändå avlider fler personer i Västra Götaland nu än under den första coronavågen.
– Hade inte kommunerna kämpat så mycket, på olika sätt, tror jag att det hade varit betydligt värre, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

ANNONS
|

Den 1 oktober hävdes besöksförbudet på Sveriges äldreboenden. Få trodde då på någon ny, stor smittspridning av covid-19 nationellt.

Samtidigt som ansvariga såg att fler äldre trots allt riskerade att insjukna, lyfte man fram lärdomarna som dragits från våren. Sjukvården kände till mer om viruset och de äldre skulle kunna skyddas på ett bättre sätt, bland annat genom nya rutiner inom äldreomsorgen.

En och en halv månad senare hade smittspridningen på äldreboenden i Västra Götaland börjat öka.

– Den utvecklingen är verkligen inte bra och det är ju olyckligt att det här upprepas igen, sade Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, den 19 november.

ANNONS

Han fortsatte:

– Sedan ska man vara väl medveten om att det finns skillnader mot i våras. Dels kan man nu testa och provta på ett helt annat sätt och därmed kunna genomföra smittspårning för att kunna begränsa smittspridningen. Men det här visar att det är väldigt svårt att hålla smittan borta från äldreboendena. Man måste därför återigen titta igenom det väldigt noga kring vad man kan göra för att förhindra att det fortsätter så här.

LÄS MER:Äldreforskaren: ”Ingen tog det övergripande ansvaret”

Fler dödsfall per vecka

I november var dödstalen i Västra Götaland fortfarande inte i närheten av vårens tal. Det har de varit nu – och blivit värre. Smittspridningen bland samhällets sköraste har inte kunnat förhindras.

Eftersläpning i rapporteringen gör att antalet dödsfall i covid-19 lär bli fler i statistiken, men redan nu har det dystra veckorekordet från våren 2020 slagits tre gånger under vintern.

Vecka 52 – julveckan – har hittills 125 dödsfall i sjukdomen registrerats. Den tidigare rekordveckan, vecka 19, avled 102 personer i regionen.

– Har vi en väldigt hög smittspridning i samhället är det väldigt svårt att helt undvika att få in det här på våra äldreboenden. Men hade inte kommunerna kämpat så mycket, på olika sätt, tror jag att det hade varit betydligt värre, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

ANNONS

LÄS MER:Coronakommissionen: "Sverige misslyckades med att skydda äldre"

Kan ha varit mörkertal i våras

Äldre på äldreboenden var relativt högt prioriterade för testning under våren. Samtidigt är det ett faktum att testkapaciteten i samhället är ännu större nu.

Antalet fall som upptäcks bland äldre är något fler nu, och det är alltjämt så att majoriteten av personerna som avlider i covid-19 är över 70.

Är smittspridningen bland de äldre värre nu, under andra vågen, än under den första?

– Det är ju jättesvårt, för det är så svårt att jämföra. I och med att vi provtar mycket mer och smittspårar mer, än vad vi hade kapacitet och möjlighet till i våras. Det gör ju att det kan vara rätt många som var sjuka i våras, som man inte vet om.

LÄS MER:Smittspridningen fortsätter öka i norra Bohuslän

Smittspridning drabbar äldreboenden

Thomas Wahlberg lyfter fortsatt också att förberedelserna varit bättre. Skyddsutrustning, vårdhygieniska rutiner och arbetssätt inom äldreomsorgen borde ha gjort sitt.

Ändå har 679 personer i Västra Götaland hittills registrerats som avlidna i covid-19 sedan allhelgonaveckan.

LÄS MER:Tegnell: Året med corona tycks sluta med överdödlighet

– Man får naturligtvis analysera om igen, titta och jämföra hur det ser ut nu mot i våras. Det är självklart så att man måste följa upp och titta på detta, säger han och konstaterar:

– Det här visar ju hur viktigt det är att vi får bukt med den här samhällsspridningen och den här pandemin.

ANNONS

LÄS MER:Efter kritiken mot äldrevården - tillgången till läkare måste bli större

ANNONS