Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin har blivit längre. Arkivbild.
Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin har blivit längre. Arkivbild.

Längre väntetider till Bup

Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin (Bup) har blivit längre. Tillgängligheten har försämrats mycket sedan den förstärkta vårdgarantin för barn och unga med psykisk ohälsa avskaffades. Nu vill C och KD att ersättningen återinförs.

ANNONS
|

Den förstärkta vårdgarantin innebar att ett första besök för bedömning inom barn- och ungdomspsykiatrin skulle erbjudas inom 30 dagar. Av Sveriges 21 landsting och regioner är det bara Kalmar som i dag klarar de kraven, skriver Dagens Medicin. 2013 var det 17 landsting som klarade samma sak.

- Det är jätteallvarligt. När vi vet vikten av tidiga insatser och det försämras allt mer, så sviker samhället barnen, säger Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog till TT.

ANNONS

Strukturellt feltänk

Den förstärkta vårdgarantin togs bort efter kritik från flera håll mot prestationsbaserade ersättningar. SKL välkomnade avskaffandet av ersättningen, då organisationen vill att landstingen själva ska kunna bestämma hur resurser ska användas. I dag är maxgränsen för väntetiden 90 dagar, precis som inom annan specialiserad sjukvård.

Socialminister Annika Strandhäll (S) säger att det är allvarligt att tillgängligheten försämrats och att satsningar ska göras inom psykisk hälsa och psykiatri.

- En kritik handlade om att man främst satsade på de besök som mättes och att återbesök och vårdkedjor fick stå tillbaka, säger hon till tidningen.

Men argumentet att ersättningen ledde till att endast det första besöket prioriterades och inte den efterföljande vården beskriver Jägerskog som ett strukturellt feltänk.

"Inga belägg"

Den uppfattningen delas även av Centerpartiets talesperson i sociala frågor Anders W Jonsson.

- Det fanns överhuvudtaget inga belägg för att det här skedde på bekostnad av vården. Det här är barn och unga som mår oerhört dåligt. Att vänta en vecka till och en vecka till och till slut månader innan man får hjälp är tragiskt.

ANNONS

- Det är snabba vårdinsatser som är kostnadseffektiva. Jag utgår från att regeringen snarast tar till sig det här och ser till att man kan återinföra den här särskilda satsningen, säger han till TT.

Mer till skolan

Även Kristdemokraterna anser att den förstärkta vårdgarantin måste återinföras, men anser även att mer måste till.

- Det behövs ett samlat ansvar för barn och ungas hälsa, också inom det som i dag ligger på skolarna. För många är det inom elevhälsan som man söker den första kontakten. De får inte vara olika huvudmän som bollar ungarna mellan sig, säger Emma Henriksson (KD), ordförande i Socialutskottet, till TT.

"Kavla upp ärmarna"

Trots att både regeringen och oppositionen återigen har börjat lyfta frågan är Magnus Jägerskog tveksam om det kommer att räcka.

- För att bryta trenden behöver det här bli en av de stora frågorna inför nästa val. Nu måste man kavla upp ärmarna, säger han.

ANNONS
TT
ANNONS