Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter att kraven på laktosfri kost i skolorna ökat kraftigt de senaste åren skriver flera läkarchefer samstämmigt i ett brev till skolorna i hela Västra Götaland: Laktosintolerans är ingen sjukdom.  Bild: Robin Aron
Efter att kraven på laktosfri kost i skolorna ökat kraftigt de senaste åren skriver flera läkarchefer samstämmigt i ett brev till skolorna i hela Västra Götaland: Laktosintolerans är ingen sjukdom. Bild: Robin Aron

Läkarnas brev till skolorna: Laktosintolerans är ingen sjukdom

Efter att kraven på laktosfri kost i skolorna ökat kraftigt de senaste åren skriver flera läkare samstämmigt i ett brev till skolorna i hela Västra Götaland: Laktosintolerans är ingen sjukdom.
– Det har skapat ett ökat tryck på vårdpersonal att skriva intyg om laktosintolerans och det är inte rimligt, säger Maja Berndes, barnläkare och primärvårdschef på regionhälsan.

Under de senaste åren de skolbarn, eller föräldrar till skolbarn, som börjat kräva specialkost i skolan ökat kraftigt. Detta har i sin tur resulterat i att allt fler skolor börjat kräva medicinskt intyg för att få specialkost i skolmatsalen.

– Skolorna har ju velat strama åt det här så att det inte blir för mycket specialkost och då vill de ha intyg, förklarar Maja Berndes, barnläkare och primärvårdschef på regionhälsan.

"Det är inte rimligt"

Det har skapat en kedjereaktion som slutar i att sjukvården börjat bli allt mer belastad av föräldrar som kräver intyg för laktosintolerans så att deras barn kan få laktosfri kost i skolan.

– Det har skapat ett ökat tryck på vårdpersonal att skriva intyg om laktosintolerans och det är inte rimligt. Därför har vi gått ut med en förklaring, säger Maja Berndes.

Maja Berndes, barnläkare och primärvårdschef på regionhälsan. Bild: Privat
Maja Berndes, barnläkare och primärvårdschef på regionhälsan. Bild: Privat

Tillsammans med tre kollegor inom vården har Maja Berndes skrivit ett brev som gått ut till samtliga skolförvaltningar i Västra Götaland samt berörda sjukvårdsenheter i Västra Götalandsregionen. I brevet förklarar de fyra läkarna att läkare bara har skyldighet att utfärda intyg när det gäller sjukdomstillstånd som objektivt sett går att verifiera.

Finns ingen sådan sjukdom

Något sjukdomstillstånd som heter laktosintolerans finns helt enkelt inte.

– Det är ingen sjukdom, utan ett tillstånd. Man kan fortfarande äta vanlig skolmat och dricker man inte mjölk så klarar de allra flesta den mängd laktos som finns i vanliga skolmat. Vi tycker inte att medicinskt intyg ska krävas på det. Läkartid ska inte behöva gå till att skriva de intygen, säger Maja Berndes.

Enligt henne har problemet ökat markant över de senaste åren. Maja Berndes kopplar ihop det med en bredare samhällstrend

– Överlag är det betydligt större intresse på egen kost och krav på att man ska ha intyg för det. Det märks av i hela samhället egentligen, på restauranger och konferenser, att det är ett helt annat utbud av specialdieter som ska tas hänsyn till, säger Maja Berndes.