Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Läkarförbundet begär central förhandling

Semesterförhandlingarna inom Nu-sjukvården tar en ny vända efter att Läkarförbundet begärt en central förhandling. Det innebär att parterna som tidigare varit oeniga kommer att mötas för en ny förhandling.

I förra veckan inledes förhandlingarna mellan de olika fackförbunden och Nu-sjukvården som berörde personalens semester. Det som låg till grund var ett missnöje med det semesterförslag som arbetsgivaren tidigare erbjudit som skulle innebära att semestern skulle läggas från den 20 juli till sista september och att alla medarbetare skulle erbjudas två veckor semester i juli-augusti och två veckor i september. Det skulle innebära kravet på fyra veckors sammanhängande semester slopas. Något som alla fackförbund var kritiska till och därmed förklarade sig oeniga.

Efter att fackförbunden förklarat sig oeniga har de möjlighet att inom sju dagar begära en central förhandling. Om parterna fortfarande är oeniga efter den förhandlingen är det arbetsgivaren som fattar beslut men nu har alltså Läkarförbundet begärt en ny förhandling.

I ett pressmeddelande från Läkarförbundet har vittnesmål från olika läkare och överläkare inom NU-sjukvården samlats in. Gemensamt är att alla är oroliga för att det inte kommer att vara möjligt att ta ut sin semester vid ett senare tillfälle då den planeras under en period då sjukvården kommer ha lättare att komma ikapp med planerad vård än innan sommaren.

LÄS MER: NU-sjukvården möter inte läkarnas krav

En stor del av kritiken som riktas mot Nu-sjukvården handlar om att alla läkare berörs på samma sätt oavsett vilken avdelning de arbetar på.

– Det handlar inte bara om att skjuta på semestrarna för läkare som arbetar på Iva och andra belastade verksamheter. Läkarna inom intensivvården ser inte hur deras bemanningsbehov, inom en specialiserad verksamhet minskar, för att till exempel hudläkare inte får semester under sommaren av solidaritetsskäl, säger Johan Klaar, ordförande för Västra Götalands läkarförening, Sektion Nu.

LÄS MER: Alla fackförbund oeniga med sjukvården

Begäran om en central förhandling skickades in till arbetsgivaren under lunchtid på tisdagen.

– Vi ifrågasätter Nu-sjukvårdens ledning som har gjort en annan analys än andra sjukhus i regionen. Andra sjukhus vill ha möjlighet att lägga semester i september vid behov men Nu-sjukvården väljer att alla ska få semester i september oavsett förhållande i respektive verksamhet.

När de nya förhandlingarna kommer att äga rum är ännu inte bestämt men i de nya förhandlingarna kommer en central företrädare från Sverige Läkarförbund att närvara.