Stefan Löfven avgår som statsminister.
Stefan Löfven avgår som statsminister. Bild: URBAN ANDERSSON

Löfven har avgått - nu väntar nya talmansrundor

Stefan Löfven (S) har nu lämnat in sin avskedsansökan som statsminister. Fram till att hans efterträdare har valts kommer han att leda en övergångsregering. Löfven ser ingen anledning för Vänsterpartiet att stoppa Magdalena Andersson. – Svenska folket vill ha en snabb övergång, säger han.

ANNONS
|

Nyckeln till att Stefan Löfven kunde lämna in sin avskedsansökan blev den överenskommelse som, efter flera dagar av långa förhandlingar, tecknades mellan regeringen och Centerpartiet.

Efter ett extrainsatt regeringssammanträde gick Löfven till talman Andreas Norlén för formellt lämna in sin begäran om att avgå.

Kort därefter mötte Löfven media, nu som statsminister som leder en övergångsregering.

Han inledde med att säga att det har varit sju fantastiska år, att han är stolt över sin tid som statsminister och att han alltid haft Sveriges bästa för ögonen i sitt agerande.

Framhåller efterträdarens starka förtroende

Enligt Löfven är det nu talmannen som äger den fortsatta processen med att utse hans efterträdare. Han menar att läget är det samma som efter sommarens regeringskris, när Löfven fick förnyat förtroende och att V därmed borde kunna acceptera Magdalena Andersson.

ANNONS

– Det borde vara precis som det var i somras, det är ingenting som har hänt. Det är precis samma situation som när riksdagen prövade mitt förtroende, säger Stefan Löfven.

Men V bedömer att det är en helt ny situation eftersom Liberalerna har lämnat regeringssamarbetet?

– Det hade de då också, detta är så märkligt. Det är exakt samma situation, det vet alla. Så det där är väldigt konstigt.

Löfven tror därför inte att risken är så stor att han behöver leda en övergångsregering särskilt länge. Både eftersom det är så kort tid kvar till nästa val, i september 2022, och för att väljarna nu förväntar sig ett byte.

Löfven framhåller särskilt det starka förtroende Andersson enligt opinionsmätningar redan har.

– Svenska folket vill ha en snabb övergång och det visar sig att Magdalena Andersson har ett högt förtroende, även bland Vänsterpartiets väljare. Det är väldigt, väldigt många som vill se henne som statsminister.

Stefan Löfven hade planerat att lämna redan i tisdags, men förhandlingarna mellan S, MP och C drog ut på tiden och han fick därmed flytta fram detta. Han ville själv slutföra förhandlingarna om skogen och strandskyddet.

Viftar bort V-krav

Varför han inte också väntat in ett besked från V, i fråga om de kan tänka sig att stötta Magdalena Andersson, bemöter han med att han inte vet vilket besked som finns att vänta därifrån. V har uttalat att man vill ”ha något”, till exempel i fråga om pensioner eller arbetsrätt.

ANNONS

Detta viftar dock Löfven bort.

– Vi har en pensionsuppgörelse som är ansvarig för det långsiktiga vad gäller pensioner och det andra är ju en fråga där vi redan är överens, Lagen om anställningsskydd, parterna har ju gjort upp, säger han.

V-ledaren Nooshi Dadgostar ger en kort kommentar till SvD i frågan.

– Jag inväntar en förhandling med den nya regeringsbildaren. Jag har sagt vad jag vill säga, säger hon till tidningen och avböjer ytterligare kommentarer.

Centerledaren Annie Lööf gick på onsdagen ut med ett besked att hennes parti ger tummen upp till överenskommelsen med S och MP och att man därmed kommer att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.

– Vi är väldigt nöjda, sa hon. I grunden har vi fått genom det vi vill.

Stenevi: Jag är väldigt, väldigt nöjd

Även Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet, är glad för att man nått en överenskommelse. Hon menar att det har varit svårt men att man nu hittat en lösning som alla är nöjda med. Att regeringen varit på väg att spricka till följd av förhandlingarna vill hon dock inte kännas vid.

Vinnare på förhandlingen menar hon att naturen är.

– Jag är väldigt, väldigt nöjd. I somras stod vi inför väldigt ultimativa krav från C om att i princip genomföra tidigare utredningsförslag rakt av i valda delar av skogsutredningen och hela strandutredningen. Det sa vi tydlig nej till, det har orsakat enorma skador på naturen, säger hon.

ANNONS

Lösningen nu har tagit tid och krävt mycket arbete, slår hon fast.

– Men vi har lyckats hitta väldigt bra lösningar.

Vad är det?

– Det innebär att vi stärker strandskyddet där vi har högt tryck på naturen samtidigt som vi gör det lättare att utveckla landsbygden där man till exempel har ett samhälle som behöver växa, säger hon.

Bland det hon är särskilt nöjd med finns att man nu skyddar en stor del fjällnära skog och samtidigt gör det enklare för privata skogsägare att skydda skog.

Ska bygga bastu

Att Stefan Löfven avgår menar Märta Stenevi är lite sorgligt, men hon menar att hon har respekt för hans beslut.

– Jag har verkligen uppskattat samarbetet med Stefan. Han har varit inspirerande och mycket givande att samarbeta med.

Även Löfven själv erkänner att han kommer att sakna en del med statsministeruppdraget, till exempel kollegor och alla möten med människor runt om i landet. Samtidigt längtar han också efter större frihet – där det i planerna bland annat finns att bygga en bastu på sommarstället i Örnsköldsvik.

– Jag kommer att sakna den som finns på Harpsund, säger han.

Talman Andreas Norlén inleder nu processen med att utse en ny statsminister. Han tar emot partiledarna för samtal under torsdagen.

ANNONS

Valet av Magdalena Andersson väntas ske i nästa vecka.

Talmannen tar emot partiledarna för samtal

Så här ser schemat ut för torsdagen

10.00-10.20 Socialdemokraterna

10.30-10.50 Moderaterna

11.00-11.20 Sverigedemokraterna (digitalt)

11.30-11.50 Centerpartiet

12.30-12.50 Vänsterpartiet

13.00-13.20 Kristdemokraterna (digitalt)

13.30-13.50 Liberalerna 14.00-14.20 Miljöpartiet

ANNONS