Kvinnokampen som avgör Stefan Löfvens framtid

En kvinnokamp avgör Stefan Löfvens framtid – Nooshi Dadgostar, Annie Lööf och Nyamko Sabuni har makten över vad som nu sker. Löfven har uppmanat de inblandade att ”fundera igenom alternativen” för att undvika politiskt kaos. Senast klockan 23:59 i dag, måndag, måste han meddela sitt beslut. Just nu pekar det mesta på extraval.

ANNONS
|

Statsminister Stefan Löfven (S) för just nu en desperat kamp mot klockan.

Han har till midnatt på måndag på sig innan han måste ge besked till talman Andreas Norlén om hur han har landat.

Då har den vecka gått som han fick på sig att fundera och försöka hitta en lösning, efter att han röstades ned i riksdagens kammare.

Statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson på väg till riksdagens misstroendeomröstning i måndags. Några dagar senare, i torsdags, var Löfven på toppmöte i Bryssel och sa: ”Det finns en lösning på bordet, ett förslag till lösning. Låt oss diskutera den och ta den tiden att fundera igenom det för att undvika politisk oro i Sverige”. Sedan dess har han varit tyst om processen.
Statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson på väg till riksdagens misstroendeomröstning i måndags. Några dagar senare, i torsdags, var Löfven på toppmöte i Bryssel och sa: ”Det finns en lösning på bordet, ett förslag till lösning. Låt oss diskutera den och ta den tiden att fundera igenom det för att undvika politisk oro i Sverige”. Sedan dess har han varit tyst om processen. Bild: Nils Petter Nilsson / TT

Löfvens alternativ

Alternativen Stefan Löfven har är att låta talmannen ta över processen, genom att i som mest fyra rundor försöka hitta en statsminister med tillräckligt stort stöd i riksdagen. Han kan också utlysa ett extraval som då måste hållas inom tre månader. Även talmansrundor kan dock leda till ett extraval, om mer än hälften av riksdagens ledamöter röstar emot de statsministerkandidater som talmannen lägger fram.

ANNONS

I nuläget pekar det mesta på att Sverige går mot ett extraval. Källor inom Socialdemokraterna framhåller att det är Löfvens huvudalternativ om han misslyckas med att få till stånd en förhandlingslösning där V, C eller L backar från tidigare positioner.

– Det är det vi förbereder, ett extraval, säger en socialdemokrat.

”Komplicerat läge”

Förklaringen till att man räknar med att det blir väljarna som får avgöra, om det inte uppstår en lösning under de timmar som återstår av Löfvens tidsfrist, är det låsta läget i riksdagen och partiledare som intagit stenhårda positioner.

Så låst är läget

• Nooshi Dadgostar (V) vill ha Löfven som statsminister men vägrar rösta för en budget som man inte får inflytande över.

• Annie Lööf (C) backar från kravet på fri hyressättning i nyproduktion men vägrar fortsatt budgetförhandla med V och SD.

• Nyamko Sabuni (L) har förklarat januariavtalet mellan S, MP, C och L som dött och vill nu verka för en borgerlig regering. Hon säger blankt nej till alla inviter om att få L tillbaka till Löfvens lag.

Mandatfördelningen gör att det är mycket svårt att hitta en väg ut och att enskilda röster, till exempel från politiska vildar och personer som bryter mot partilinjen, skulle kunna avgöra utfallet.

Ett extraval skulle kunna ge en tydligare mandatfördelning. Men ett extraval är dyrt, svårt att genomföra under den pågående pandemin och flera partier har mycket att riskera, framförallt Liberalerna och regeringspartiet Miljöpartiet som båda har ett mycket utsatt opinionsläge, och är därför något som de flesta partier vill undvika. Särskilt som det ändå blir val igen i september 2022.

Statsvetarprofessorn Ulf Bjereld, Göteborgs universitet, tycker det är ett svårbedömt läge i regeringskrisen.
Statsvetarprofessorn Ulf Bjereld, Göteborgs universitet, tycker det är ett svårbedömt läge i regeringskrisen. Bild: Hossein Salmanzadeh/TT

Enligt Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och aktiv socialdemokrat, är det svårt att säga vilken väg Löfven kommer att ta. Han vill heller inte spekulera om den troligaste lösningen.

ANNONS

– Det är komplicerat och finns två alternativ. Det ena är en ny Löfven-ledd regering som bygger på samförstånd mellan i första hand C och V, som gör att man också kan få genom en budget i riksdagen. Det andra är ett extraval och då kan det gå hur som helst, säger han.

Kvinnokamp där någon måste flytta sig

Ska Stefan Löfven kunna fortsätta regera måste någon i den kvinnliga trion som avgör hans framtid, Nooshi Dadgostar (V), Annie Lööf (C) och Nyamko Sabuni (L), byta position. Just nu är det mycket låst.

V säger sig dock nu vara redo att lägga krav på stora skattehöjningar åt sidan, för att underlätta ett budgetsamarbete med C.

– Det är ett svårt parlamentariskt läge. Nu behöver partierna lägga gamla käpphästar åt sidan, säger V:s ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson till TT.

Vem som slutar som vinnare och förlorare i det politiska dramat går dock inte att förutspå i dag, menar Bjereld.

– Så här långt in i processen är det Nooshi Dadgostar som är vinnaren, i det avseendet att hon fått genom sin sakpolitik. Hon hade satt en röd gräns vid marknadshyrorna och nu har C dragit tillbaka det. Men också taktiskt, strategiskt är hon vinnaren i att hon har satt V på kartan, mobiliserat sitt eget parti internt och i mätningar också vuxit i förtroende hos bredare kretsar, säger han.

ANNONS
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar håller pressträff efter misstroendeomröstning mot statsminister Stefan Löfven i riksdagen.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar håller pressträff efter misstroendeomröstning mot statsminister Stefan Löfven i riksdagen. Bild: Nils Petter Nilsson / TT

Men det är inte alls säkert att det blir V-ledaren som avgår med den slutliga segern, framhåller Bjereld. Om det i slutänden blir Ulf Kristersson (M) som får bilda regering med aktivt stöd av SD kan Dadgostar i stället bli förlorare.

– Då kommer många peka på henne, att det var hon som startade det här.

Lööf har nycklarna

Men också Annie Lööf (C) sitter på nycklar som kan låsa upp processen. Hon kan tvingas backa från sitt förhandlingsnej till V och SD, för att en lösning ska komma på plats.

– Skulle man få till stånd en överenskommelse mellan Dadgostar och Lööf, då kan båda framstå som vinnare. Men om det inte blir det då är det risk att båda blir förlorare, så det är mycket upp till dem själva och deras politiska kreativitet och skicklighet att hitta en väg framåt, säger Bjereld.

Nyamko Sabuni har i sin tur att välja på att ompröva sitt nej till att återuppta januarisamarbetet eller att stå fast vid att L vill se en borgerlig regering. Oavsett hur hon väljer riskerar hon att bli en förlorare, menar Ulf Bjereld.

ANNONS