Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En kvinna och tre små barn hittades döda i samband med en brand i en lägenhet i Gårdsten i Göteborg. Polisen misstänker att alla fyra utsatts för brott innan branden.

Kvinna och tre barn döda – grannarna i chock

De misstänkta morden på en kvinna och tre barn i Gårdsten, Göteborg, har skakat de boende i området. För de flesta var familjen välbekant, och barnen lekte på gården varje dag.

En man som är nära anhörig har anhållits misstänkt för mord på kvinnan och de tre barnen i åldrarna två till åtta år. Hans advokat har ännu inte träffat honom.

Mannen i 50-årsåldern befann sig utanför fastigheten där kvinnan, som var i 35-årsåldern, och de tre barnen påträffades vid niotiden på morgonen. Han togs in för att förhöras rutinmässigt. Vid lunchtid beslutade åklagare att mannen skulle anhållas som skäligen misstänkt, vilken är den lägre misstankegraden. Senast på söndag klockan 12 ska åklagaren besluta om mannen ska begäras häktad.

Misstänks för fyra mord

- Jag kan inte gå in på vad han sagt i förhören. Men det ledde fram till att han nu är anhållen misstänkt för mord i fyra fall, säger Tommy Nyman, informatör vid polisen region Väst, till TT.

Polisen kan av utredningstekniska skäl inte lämna fler uppgifter.

Mannen fick under eftermiddagen en offentlig försvarare.

- Jag har inte haft möjlighet att träffa förundersökningsledaren och inte heller min klient ännu. Jag vill ha lite mer information innan jag kan träffa honom, så det blir väl under kvällen eller morgonen, säger advokat Poly Jensell sent på torsdagseftermiddagen.

Rök trängde ut

Det var strax före klockan nio som polis och räddningstjänst larmades till området i nordöstra Göteborg sedan grannar upptäckt att rök trängde ut från lägenheten. Räddningstjänsten fick bryta upp dörren för att komma in.

- När personal tog sig in i lägenheten påträffades en död kvinna och ett barn som också avlidit. Dessutom hittades två andra barn som var svårt skadade. Ett av dem avled i ambulans på väg till sjukhuset. Det andra barnet dog på sjukhuset, säger polisens informatör Thomas Fuxborg.

Samtliga fyra hade skador som enligt polisen inte kunde ha orsakats av branden och som tydde på att de utsatts för brott innan elden bröt ut. Vilken typ av skador det handlar om vill polisen inte uppge, inte heller om någon typ av vapen har använts.

- Det ska bara polisen och gärningsmannen känna till, säger Thomas Fuxborg.

Branden var enligt polisen begränsad till ett rum. Övriga delar av lägenheten rökskadades. De andra lägenheterna i fastigheten klarade sig utan skador. Polisen inledde omgående en förundersökning om misstänkt mord alternativt dråp. Under förmiddagen arbetade mellan 20 och 30 poliser i området, enligt Thomas Fuxborg.

- Arbetet fortsätter nu med en teknisk undersökning av lägenheten och kartläggning av familjen för att försöka hitta ett motiv och en förklaring till vad som hänt, säger Tommy Nyman.

"En omtyckt familj"

Morden har orsakat chock och sorg i grannskapet, och utanför polisens avspärrningar samlades gråtande grannar. Många har svårt att ta in vidden av det som hänt.

- Alla är i chock, ingen fattar någonting, det är som en filminspelning. Vi har en väldigt bra sammanhållning på vår gård. När vi satt ute och grillade var de med, inte alltid men ibland. Det var en väldigt omtyckt familj. Barnen var ute på gården och lekte och sparkade boll varje dag, och nu finns de inte längre. Det här kommer att ta tid att komma över, säger Lisbeth Eliasson och berättar att man kommer att tända ljus på kvällen vid porten där familjen bodde.

Väninnan Mona Lundkvist såg från balkongen hur rök vällde ut från lägenheten, och såg brandkåren komma.

- Min första tanke var att "bara det inte är någon hemma". Men att det var så här stort kunde man inte föreställa sig först, säger hon.

- Man kan inte tro att det är sant. Hela familjen var så goa och så underbara.