Kvinna avliden efter knivdåd under Almedalsveckan

Kvinnan som knivskurits i centrala Visby på Gotland mitt under Almedalsveckan har avlidit, uppger polisen på onsdagskvällen. En man är gripen på sannolika skäl för mord.

ANNONS
LocationVisby|
|

Kvinnan som knivhöggs under Almedalsveckan har dött av sina skador. Det meddelade polisen på onsdagskvällen.

En tidigare ostraffad man har gripits misstänkt för mordet som skedde mitt bland uteserveringar och politiska mingel.

– Vi vill gärna komma i kontakt med fler människor som var på plats vid tidpunkten för brottet, säger Fredrik Persson, polisområdeschef på Gotland.

Attacken skedde i en trång gränd. Polisen utreder om det har någonting att göra med Almedalsveckan som pågår för fullt och besöks av många toppolitiker, näringslivschefer och kända personer.

– Det var strax efter Jimmie Åkessons pressträff här på eftermiddagen som vi såg väldigt många poliser springa upp mot ett litet torg, berättade Sanna Arbman Hansing, GP:s reporter, som befinner sig i Visby med anledning av Almedalsveckan.

ANNONS

– Det samlas väldigt många politiker, näringslivstoppar, vanliga semesterfirare och gotlänningar här och det är säkert hundra, tvåhundra personer som kan ha sett det här hända.

Den misstänkte gärningsmannen ska ha sprungit från platsen efter attacken men brottades ner i närheten. En stor polisinsats inleddes och kvinnan fördes i ambulans till sjukhus. Under onsdagskvällen meddelade polisen att hon dött av sina skador.

Mannen är tidigare ostraffad

Den misstänkta mannen är tidigare ostraffad och förhördes en första gång under onsdagen. Hans motiv är okänt. Under dagen har det cirkulerat uppgifter om att han kopplas till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR), men polisområdeschefen Fredrik Persson kan varken bekräfta eller dementera det.

– Det är alldeles för tidigt att säga. Det pågår kartläggning av både gärningsmannen och offret.

På torget i centrala Visby ligger flera välbesökta uteserveringar och många personer bevittnade händelsen.

– Vi ska även titta om våra övervakningskameror har fångat något intressant, säger Ola Österling, polisens pressekreterare, och fortsätter.

– En av de viktigaste frågorna är såklart om detta har koppling till Almedalsveckan. Hittills har jag inte fått någon information om att det har med evenemanget att göra.

Infarten till Donners plats stängdes av för alla fordon förutom polis och räddningstjänst.

– Det här är ytterst allvarligt och fruktansvärt. Region Gotland och Svenska kyrkan välkomnar människor som är oroliga att komma till Visby domkyrka. Där finns samtalsstöd om man vill prata om det som har hänt, sa Almedalsveckans verksamhetsledare Mia Stuhre.

ANNONS

Annie Lööf var i närheten

Bara några minuter efter dådet skulle Centerpartiets partiledare Annie Lööf hålla en pressträff cirka 20 meter från platsen.

– Det är omskakande och otäckt. En kvinna kämpar för sitt liv och jag känner med henne, hennes anhöriga och vänner, sa hon under onsdagskvällen.

Centerledaren höll sitt partiledartal under onsdagskvällen, men efter knivattacken var det inte helt självklart att göra det.

– Jag bestämde mig för att göra det för att i tider som dessa med mycket oro är det viktigt att vi är tillsammans. Självklart kommer talet att vara förändrat och präglas av det fruktansvärda som hänt här bara ett stenkast från Almedalens scen, sa Annie Lööf innan talet.

Även Johan Pehrson, Liberalernas partiledare har uttalat sig på Twitter och kallar händelsen ”tragisk”.

"Alla tankar till brottsoffret. Ge polisen alla chanser att utreda detta fruktansvärda brott på bästa sätt.”

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar kommenterar även hon händelsen på Twitter.

”Ett fruktansvärt knivdåd i centrala Visby. Mina tankar är med kvinnan och hennes anhöriga.”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush, som precis lämnat Almedalen, skriver på Twitter: ”Just hemkommen från Almedalen och nås av den hemska nyheten att en kvinna knivhuggits och allvarligt skadats vid Donners plats mitt i Visby”.

Almedalsveckan fortsätter

Trots mordet kommer den välbesökta Almedalsveckan fortsätta till torsdagen som planerat. Då kommer Miljöpartiets språkrör Per Bolund att tala från stora scenen.

ANNONS

– Det är ytterst angeläget att vi fortsätter att mötas och samtala, genomföra evenemang som står för människors lika värde, yttrandefrihet och medmänsklighet, säger Peter Lindvall, regiondirektör på Gotland.

ANNONS