Kungens barnbarn lämnar kungahuset

Fem av kungens barnbarn kommer inte längre att tillhöra kungahuset. Prins Carl Philips två barn samt prinsessan Madeleines tre barn förlorar därmed ställning som kungliga högheter.

ANNONS

Prins Carl Philips och prinsessan Sofias barn samt prinsessan Madeleines och Christopher O’Neills barn lämnar kungahuset, det framgår av ett pressmeddelande från riksmarskalk Fredrik Wersäll:

"Syftet med dessa förändringar är att klargöra vilka personer inom Den Kungl. Familjen som kan förväntas tas i anspråk för sådana officiella uppdrag som åligger statschefen eller anknyter till statschefsämbetet."

Förändringen gäller Carl Philips och Sofias barn prins Alexander och prins Gabriel samt Madeleines och Christophers barn prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne, även om de kommer fortsätta att vara medlemmar av kungafamiljen.

Barnen kommer dessutom behålla sina hertig- och hertiginnetitlar (hertig av Södermanland, hertig av Dalarna, hertiginna av Gotland, hertig av Ångermanland, hertiginna av Blekinge).

ANNONS

De kommer däremot inte längre vara kungliga högheter och kommer inte att behöva åta sig uppdrag som hamnar på statschefens bord.

ANNONS