Moderaternas Ulf Kristersson (M) debatterar för första gången i SVT:s partiledardebatt.
Moderaternas Ulf Kristersson (M) debatterar för första gången i SVT:s partiledardebatt.

Kristersson i hetluften direkt

Den nye moderatledaren Ulf Kristersson hamnade direkt i duell med statsminister Stefan Löfven om välfärd och jobb i partiledardebatten i SVT:s Agenda. Men allra mest brände det till mellan Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor – som vägrade ta Åkessons utsträckta hand.

ANNONS

- Ni tar för lätt på problemen och slösar bort den bästa tid vi har, öppnade Kristersson i sin inledande duell med statsministern.

Kristersson och Löfven var åtminstone överens om att den svenska ekonomin går mycket bra. Men problem med integration och utanförskap verkar inte tas på allvar av regeringen, hävdade M-ledaren.

- Vi har fortfarande problem, men det enda ni säger är sänkta skatter, kontrade statsministern.

ANNONS

Modell med skavanker

Löfven hävdade att de borgerligas förslag om inträdesjobb med lägre löner för nyanlända och andra som har svårt att komma in på arbetsmarknaden i praktiken handlar om att sänka många andras löner också.

- Det är tredje gången ni säger sänkta skatter. Vi har sett tidigare att det bara ger högre arbetslöshet och högre budgetunderskott, påstod statsministern som vill att fack och arbetsgivare ska förhandla fram enkla jobb för nyanlända och enas om lönerna för dem, inte politikerna i riksdagen

- Ni vill inte erkänna att den svenska modellen har skavanker, sade Kristersson som valdes till partiledare efter Anna Kinberg Batra så sent som förra veckan.

Nobbade utsträckt hand

Regeringsfrågan, hur det ska gå till att få majoritet efter nästa val utan att ta stöd av SD, fanns inte bland duellämnena men tog fart när SD:s Jimmie Åkesson debatterade vård.

ANNONS

Åkesson sade att han och KD och övriga Alliansen i princip är överens om hur vården ska bli bättre. Därför är det rent ansvarslöst att KD och de borgerliga inte vill prata med SD om vården och att fälla regeringen. Han sträckte ut handen mot Busch Thor, som vägrade att ta den.

- Ni är så låsta att vi inte ens kan prata med varandra och ni har låtit den här regeringen styra i tre år när vi kunde ha stoppat den, sade Åkesson.

- Du slår på fel person, sade Busch Thor, som framhöll att hon har velat pröva stödet för en alliansbudget och öppna för att SD kan rösta på den, men inte förhandla med Åkesson.

- Du kan ju inte ens hålla ordning på din egen riksdagsgrupp, hur ska du då kunna hålla ordning på vården, sade hon och anklagade Åkesson för att ha en riksdagsgrupp som är "en skandalfabrik utan like".

ANNONS

Grisen i säcken

Hon undrade om Åkesson kan lova att stödja en borgerlig statsminister? Det kan inte Åkesson göra, utan att garanteras inflytandet för det stödet vore det att "köpa grisen i säcken", sade han.

- Våra väljare väntar sig inflytande, sade Åkesson.

Efter debatten tog Ebba Bush Thor och Jimmie Åkesson varandra dock i hand.

Ulf Kristersson medgav efteråt att han var ganska nervös i början, men att nervositeten släppte efter hand.

- Det kändes bra, jag tycker att vi diskuterade viktiga frågor. Och jag tycker att jag åtminstone på några punkter fick säga vad jag tycker är de stora problemen i Sverige, sade Kristersson.

Men Stefan Löfven tycker inte att Ulf Kristersson, som ny partiledare, tillförde något nytt jämfört med Anna Kinberg Batra.

- Det är framförallt samma politik, och det går inte, säger Stefan Löfven och tillägger:

ANNONS

- Det finns inget regeringsalternativ på den sidan.

TT

Fakta: SVT/Novus septembermätning

Väljarstöd (förändring jämfört med förra månaden)

Vänsterpartiet: 7,9 (+1,1)

Socialdemokraterna: 29,4 (-0,3)

Miljöpartiet: 4,3 (-0,5)

Centerpartiet: 12,5 (+0,5)

Liberalerna: 6,4 (+1,0)

Moderaterna: 16,2 (-0,1)

Kristdemokraterna: 3,5 (-0,4)

Sverigedemokraterna: 17,5 (-0,6)

Andelen osäkra väljare är 7,8 procent.

I undersökningen har 4003 personer har intervjuats per telefon under tiden 4 september–1 oktober 2017. Alla förändringar ligger inom felmarginalen.

Källa: SVT/Novus

ANNONS