Strålkastarna riktades mot nye Moderatledaren under partiledaredebatten och Ulf Kristersson gick hem hos tittarna.
Strålkastarna riktades mot nye Moderatledaren under partiledaredebatten och Ulf Kristersson gick hem hos tittarna.

Kristersson övertygade mest i debatten

Moderaternas nye partiledare Ulf Kristersson var bäst i söndagens partiledardebatt, enligt Expressen/Demoskop. Kristersson vann på att inte vara så offensiv och på att hålla sig till sakfrågorna, enligt bedömarna.

ANNONS
|

Partiledardebatten i SVT:s Agenda var Kristerssons första sedan han tillträdde posten som Moderaternas ledare för en vecka sedan. Och den nye partiledaren som utlovat ett mer vuxet debattklimat övertygade tittarna.

I Demoskops mätning fick han medelbetyget 3,24 – det högsta för en partiledare i partiledardebattmätningarna 2015–2017, skriver Expressen. Ulf Kristersson gick hem hos båda könen och i samtliga åldersgrupper.

Expressens politiske kommentator K-G Bergström anser att Kristersson "höll måttet" med utgångspunkten att det viktigaste för den nye partiledaren var att inte göra bort sig och att framstå som bättre än sin företrädare Anna Kinberg Batra. Båda dessa punkter klarade Ulf Kristersson, enligt Bergström.

ANNONS

Trots relativt liten talartid vann Kristersson på sin resonerande stil och att han höll sig till sakfrågorna, enligt Aftonbladets Lena Mellin.

Tonen i debatten, som kretsade kring ämnen som välfärd och jobb, klimat, vård och trygghet, var inget som överraskade tyckarna. "Klassisk höger-vänsterjabb" kallar DN:s Ewa Stenberg Kristerssons duell med statsminister Stefan Löfven (S).

Löfven placerade sig på en fjärdeplats i Demoskops mätning, det högsta snittbetyget för S-ledaren under 2015–2017.

Centerns Annie Lööf och Jan Björklund var annars de som ansågs göra en stark debatt medan Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor placerar sig i botten.

TT
Fakta: Vem var bäst i debatten?

Siffra anger medelbetyg på en femgradig skala. I undersökningen deltog 1240 personer.

Ulf Kristersson (M): 3,24

Annie Lööf (C): 3,02

Jan Björklund (L): 2,98

Stefan Löfven (S): 2,93

Jimmie Åkesson (SD): 2,83

Jonas Sjöstedt (V): 2,66

Ebba Busch Thor (KD): 2,53

Gustav Fridolin (MP): 2,21

Källa: Expressen/Demoskop

ANNONS