Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Enligt SVT:s granskning tycks bluffmejl från utpressare komma från Ryssland. Arkivbild.

Kriminella i Ryssland bakom bluffmejl

Genom bluffmejl som ser ut att komma från Telia och Postnord har utpressare kunnat tvinga till sig pengar från de drabbade. De som gått på bluffen har fått sin dator låst och tvingats betala en lösesumma för att få sina filer åter.

Genom en läcka som SVT fått tillgång till tyder mycket på att mejlen skickas från Ryssland.

I databasen som SVT gått igenom finns bland annat en lista över infekterade datorer och kommentarer som utpressarna skrivit till varandra på ryska om bland annat tömda datorer och hur mycket pengar som går att tjäna.

Enligt SVT går krypteringsprogrammet som använts till en server i Ryssland och IP-adressen tyder på att attackerna styrts från en uppkoppling i centrala Sankt Petersburg.

Enligt experter som SVT talat med pekar spåren mot den organiserade ryska brottsligheten.

- Ryssland har blivit ett centrum för cybercrime i världen. Det var där utpressningsvirus uppfanns och den traditionella ryska maffian är i dag ihopkopplad med hackers som tjänar stora pengar på utpressningsvirus, säger Kim Zetter, amerikansk författare som bevakat den digitala utpressningen under lång tid, till SVT.

Sammanlagt har nätverket attackerat datorer i 31 länder. Sverige hör till de hårdast drabbade länderna, tillsammans med Australien, Polen, Spanien, Italien, Turkiet och Indien.