Anders Kullbratt, biträdande sjukhusdirektör inom NU-sjukvården.
Anders Kullbratt, biträdande sjukhusdirektör inom NU-sjukvården. Bild: Lasse Edwartz

Kraftig ökning av covidpatienter – NU-sjukvården inför nya restriktioner

Antalet inlagda patienter med covid-19 har fyrdubblats inom NU-sjukvården. Därför återinförs bland annat besöksrestriktioner, screening vid inläggning och att besökare rekommenderas att bära munskydd.

ANNONS
|

I måndags höjde Västra Götalandregionen sin source control till nivå 2. Det innebär att alla personal inom NU-sjukvården måste bära munskydd under sina arbetspass. De senaste 10 dagarna har antalet patienter som är inlagda inom NU-sjukvården med covid-19 ökat markant.

− Fredagen den 1 juli hade vi färre än fem inlagda patienter med covid-19. På bara tio dagar har den siffran fyrdubblats, eftersom vi idag har ett tjugotal bekräftat smittade patienter, säger Anders Kullbratt, biträdande sjukhusdirektör, i ett pressmeddelande.

Värt att notera är att de flesta patienter med covid-19 på sjukhuset är inlagda för en annan åkomma. Men den senaste veckan har läkare på akuten lagt in patienter på grund av covid-19 enligt NU-sjukvården.

ANNONS

Inför nya restriktioner

Med anledning av den ökade smittan inför nu NU-sjukvården en rad åtgärder för att minska smittspridningen. Besöksrestriktioner införs som innebär att endast en till två närstående får göra besök hos en patient. Alla patienter som läggs in kommer också att få göra ett antigentest. För personalen på sjukhuset återinförs personalprovtagning vid lätta symptom eller återgång till jobbet efter sjukdom.

− Inget av dessa arbetssätt är nyheter för oss på sjukhuset. Vi har hanterat pandemin av covid-19, tillsammans, i 2,5 år nu, och vi vet, tyvärr, vad som krävs av oss för att klara av även denna ökning av smittspridning, säger Anders Kullbratt i pressmeddelandet.

ANNONS