Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Två fastighetsägare som utan bygglov och i strid med detaljplanen uppfört ett uthus och ett garage krävs på mer än fyra miljoner kronor i straffavgift. Arkivbild.

Krävs på fyra miljoner för svartbygge

Två fastighetsägare som utan bygglov och i strid med detaljplanen byggt ett uthus och ett garage på en tomt i Bergs kommun krävs på mer än fyra miljoner kronor i straffavgift, rapporterar P4 Jämtland.

De två byggnaderna upptäcktes av anställda på kommunens miljö- och byggnadsförvaltning hösten 2013. Fastighetsägarna uppmanades att ansöka om ändring i detaljplanen men någon ansökan inkom aldrig. Fastighetsägarna uppmanades då att riva den ena byggnaden och söka bygglov för den andra. Dessutom utdömdes en byggsanktionsavgift på 12 000 respektive 19 000 kronor för de två svartbyggena.

Fastighetsägarna hördes inte av och kommunen beslutade att dubbla avgifterna varannan respektive var tredje månad. Ärendena har nu nått taket på 50 prisbasbelopp, eller drygt två miljoner kronor, och fastighetsägarna är skyldiga kommunen sammanlagt 4 650 000 kronor.

- Det kan jag säga är väldigt ovanligt, om det ens har förekommit, säger Lars Brask, juridisk expert på Boverket, till P4 Jämtland.

En av fastighetsägarna uppger sjukdom som förklaring till varför de inte kontaktat kommunen och betalat straffavgiften.