Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Det är en hög belastning och ett tufft läge för medarbetarna”, säger Nu-sjukvårdens sjukhusdirektör Björn Järbur. Bild: Lasse Edwartz
”Det är en hög belastning och ett tufft läge för medarbetarna”, säger Nu-sjukvårdens sjukhusdirektör Björn Järbur. Bild: Lasse Edwartz

Konstant coronabelastning på Nu-sjukvården

Antalet patienter som vårdas för covid-19 i Nu-sjukvården ligger på en jämn men fortsatt hög nivå, och nya patienter fortsätter strömma in i oförminskad takt.
– Vi har skrivit ut 38 coronapatienter de senaste dagarna, men lika många har kommit in, säger sjukhusdirektören Björn Järbur.

Lika många patienter som skrivs ut kommer alltså i stort sett fortfarande in, och behöver vård för konstaterad covid-19.

Före helgen vårdades 85 personer för covid-19 inom Nu-sjukvården, varav sju på intensivvårdsavdelning. På måndagen var det förstnämnda siffran oförändrad, men en person mindre krävde på måndagsförmiddagen intensivvård.

– Det är en hög belastning och ett tufft läge för medarbetarna, säger Björn Järbur.

Han är samtidigt hoppfull om att allmänheten under jul och nyår i stor utsträckning följt de gällande riktlinjerna och restriktionerna, eftersom man ännu inte sett någon markant uppgång i smittotalen sedan julhelgen.

– Julen kan man nog dra den slutsatsen om nu, men nyår är lite svårare än så länge. Det är 5-9 dagars inkubationstid, och i snitt en vecka från att man blir sjuk till att man behöver sjukvård.

Vad är er största utmaning just nu?

– Att ganska många av våra medarbetare är sjuka, vilket gör det svårt att få ihop bemanningen. Det fungerar självklart inte perfekt i en situation som den här, men vi har hela tiden försökt arbeta med så lika villkor som normalt.

Enligt Björn Järbur har ingen ännu behövt jobba enligt det krislägesavtal som aktiverades precis innan jul.

– Den kostnaden är väldigt hög i och med att man sliter oerhört hårt på medarbetarna, så det finns alla skäl att undvika det så länge det går.

Sjukhusdirektören betonar också det faktum att siffrorna över antalet inneliggande patienter legat runt 90-strecket en längre period inte betyder att det inte kommer in nya patienter.

– Vi har skrivit ut 38 coronapatienter bara de senaste dagarna. Ändå är totalsiffran densamma. Det gäller att alla håller i med restriktionerna.

LÄS MER: Dödsfall i corona - så ser det ut för Strömstad

LÄS MER: Fortsatt högt tryck på sjukvården

Antal inneliggande patienter

Den elfte januari klockan 10 fanns det totalt 516 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 80 på intensivvårdsavdelning (iva), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

Nu-sjukvården: 85 personer varav 6 på iva

Sahlgrenska Universitetssjukhuset: 246 personer varav 49 på iva

Sjukhusen i Väster: 63 personer varav 8 på iva

Skaraborgs Sjukhus: 57 personer varav 9 på iva

Södra Älvsborgs Sjukhus: 65 personer varav 8 på iva