Klart: Sverige ansöker om Natomedlemskap

Regeringen fattade under måndagseftermiddagen beslut att söka medlemskap i Nato. Det berättade statsminister Magdalena Andersson (S) på en gemensam presskonferens med oppositionsledaren Ulf Kristersson (M).
– Efter dagens riksdagsdebatt hade vi ett extra regeringssammanträde. Där fattade vi beslut om att ansöka om medlemskap i Nato, säger Magdalena Andersson.

ANNONS
|

Under måndagsförmiddagen debatterade riksdagen Natofrågan. Med Sverigedemokraternas och regeringspartiet Socialdemokraternas nya ställningstaganden i frågan är det bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet som är mot ett Natomedlemskap.

– Det står klart att det finns en bred majoritet i Sveriges riksdag att Sverige ska gå med i Nato, konstaterar Magdalena Andersson.

Under presskonferensen tackade hon Ulf Kristersson för att de kunnat gå genom den här processen, sida vid sida.

– Att vi står här tillsammans är ett styrketecken, att vi står samman i en för Sverige svår tid.

30 medlemsstater ska godkänna ansökan

Efter förmiddagens debatt samlades regeringen för ett extra sammanträde där det formella beslutet om att ansöka om Natomedlemskap fattades. När de 30 medlemsstaterna alla godkänt Sveriges ansökan ska riksdagen bekräfta det svenska medlemskapet. Det är en process som kan ta upp till ett år.

ANNONS

Under den tiden är Sverige inte garanterade de andra Natoländernas skydd. Därför måste vi alla vara extra vaksamma under de närmaste tiden, säger Magdalena Andersson.

– Under ansökningsprocessen finns en ökad hotbild. Det är det viktigt att vara ärlig med.

Dagens historiska beslut är inte slutet, utan bara början

Även Ulf Kristersson pekar på att det är en styrka att det finns en så bred enighet bakom beslutet.

– Vi står här tillsammans för att understryka den breda förankring det här beslutet har. Det är viktigt både för svenska folket och för Nato. I generationer framåt ska vi bidra med våra förmågor och dra nytta av andra medlemsländers styrka.

Han pekar också på det unika i att Sveriges resa till medlemskap sker parallellt med en valrörelse.

– Samtidigt som vi gör den här resan kommer vi gemensamt ta ansvar för processen att ta Sverige in i Nato. Dagens historiska beslut är inte slutet, utan bara början, säger Ulf Kristersson.

Magdalena Andersson: Det finns en stor entusiasm

Under presskonferensen fick statsministern och oppositionsledaren frågan från GP:s reporter på plats vad Sverige ska bidra med i Nato.

– Det finns en stor entusiasm i många länder om den svenska och finska ansökan. Vi har en hög militär förmåga, bland annat en fantastisk flygflotta. Och vi har stor kunskap om Ryssland, säger Magdalena Andersson.

ANNONS

Ulf Kristersson pekade också på vår närhet till Ryssland.

– Östersjön är rätt speciell. Vår undervattenskapacitet är unik, säger han.

ANNONS