Klart: Riskgrupper för corona får extra ersättning

Riksdagen säger ja till regeringens förslag om att ge personer i riskgrupp extra ersättning om de stannar hemma från arbetet.

ANNONS
|

Förslaget var en del av den nionde ändringsbudgeten som regeringen lade fram med anledning av det nya coronaviruset.

Beslutet innebär bland annat att de i riskgrupp för covid-19, som inte kan arbeta hemifrån, har möjlighet till sjukpenning i förebyggande syfte.

Ersättningen kommer, enligt regeringens förslag, vara ett schablonbelopp på 804 kronor per dag, och beslutet gäller från 1 juli.

– Nu har vi ett förslag som är så bra som det bara går att få nu, sade socialministern Lena Hallengren (S) till TT när förslaget presenterades i slutet av maj.

LÄS MER:Regeringens förslag om riskgrupperna räddar inte Tarik

Ska stärka skyddet

Närstående till personer i riskgrupp, som bor i samma hushåll, får rätt till smittbärarpenning.

ANNONS

Dessutom kan föräldrar få tillfällig föräldrapenning, för vård av barn som nyligen varit svårt sjuka.

Syftet med de ökade ekonomiska ersättningarna var, från regeringens sida, att stärka skyddet för personer som löper störst risk att bli allvarligt sjuka av det nya coronaviruset.

Kapitalinsats i SAS

Ändringsbudgeten omfattar bland annat också ekonomiskt stöd till de statliga företagen SAS, Swedavia och Lernia, som regeringen tidigare presenterat på en pressträff.

Åtgärderna kommer att totalt innebära 16,5 miljarder kronor i ökade utgifter för staten. Detta då riksdagen, utöver vad regeringen föreslagit, beslutade om ytterligare 200 miljoner kronor i ökat anslag för bland annat sjukpenning.

ANNONS