Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed och partiledare Ebba Busch Thor presenterar Kristdemokraternas budgetmotion.
Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed och partiledare Ebba Busch Thor presenterar Kristdemokraternas budgetmotion.

KD vill se miljardsatsning på vårdplatser

Kristdemokraterna vill satsa miljarder på fler vårdplatser i sin budgetmotion. Samtidigt vill partiet sänka skatten på inkomster och pensioner med 30 miljarder kronor.

ANNONS
|

Satsningarna ligger framför allt på vården, omsorgen och tryggheten. Man drar ned på regeringens generella satsningar på tio miljarder kronor till kommunen men riktar i stället pengarna.

- Problemet med de generella satsningarna är att vi inte vet vart pengarna går. Det behövs tuffare prioriteringar. Totalt lägger vi mer pengar på vård och omsorg, säger partiledaren Ebba Busch Thor.

Sänkt inkomstskatt

I motionen föreslår KD ett prestationsbaserat bonussystem för landsting som ser till att det finns fler vårdplatser. Totalt satsas sju miljarder de kommande tre åren som landstingen får dela på om de uppnår målet att ha en platsbeläggning på högst 90 procent per månad.

ANNONS

När det gäller jobben vill KD sänka skatten med 20 miljarder kronor genom att till exempel införa ett dubbelt jobbskatteavdrag för nyanlända och för de unga under 23 år som saknar gymnasieutbildning.

KD vill också slopa löneskatten för äldre och helt ta bort skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare. KD vill även sänka skatten särskilt för föräldrar utöver en generell inkomstskattesänkning. Dessutom vill partiet höja bostadsbidraget för barnfamiljer.

- Och vi säger ja till en barnbidragshöjning, men som ni ser vill vi göra väsentligt mer för barnfamiljernas ekonomi, säger KD:s ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed.

När det gäller försvaret vill KD satsa 3,9 miljarder mer än regeringens, M och C:s försvarsuppgörelse för de kommande tre åren.

Höjd moms

Satsningar finansieras bland annat genom höjd moms och höjda miljöskatter. Partiet räknar med att spara in åtta miljarder på att lägga ned arbetsmarknadspolitiska program som man anser inte fungerar. En nedtrappning av ränteavdragen inleds redan nästa år, vilket drar in en miljard kronor.

KD vill också dra in delar av regeringens byggsubventioner och genom att inte höja taket i sjukersättningen samt återinföra den bortre gränsen i sjukförsäkringen. Man säger också nej till skattereduktion på fackföreningsavgiften. Dessutom säger KD nej till höjt studiebidrag och vill i stället höja studenternas studielån.

ANNONS

Enligt Forssmed innebär KD:s budgetmotion en förstärkning av statens finanser med tio miljarder kronor jämfört med regeringens budgetproposition.

TT
Fakta: Huvudförslagen i KD:s budgetmotion

Satsningar:

Skattesänkningar på inkomster med 20 miljarder kronor.

Bland annat genom höjd skiktgräns för statlig skatt och återställt jobbskatteavdrag.

Jobbskatteavdrag för föräldrar.

Dubbelt jobbskatteavdrag för 64 plus, unga och nyanlända och långtidsarbetslösa.

Sju miljarder kommande tre år för fler vårdplatser.

Återinförd kömiljard.

Äldreboendemiljard och 800 miljoner till hemtjänsten.

10000 fler poliser och 4000-5000 mer i lön per månad.

3,9 miljarder mer till försvaret än regeringens uppgörelse.

Finansiering:

32 miljarder i utgiftsminskningar, bland annat på arbetsmarknadspolitik, byggsubventioner, sjukförsäkringen och allmänna bidrag till kommunerna.

Höjd moms.

Nej till skattereduktion för fackavgift.

Höjd skatt på avfall, tobak och alkohol.

Höjd skatt på kommersiella lokaler.

Källa: Kristdemokraterna

ANNONS