Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor vill öka tilliten och tillgängligheten till vården. Arkivbild

KD vill godkänna patienter för självbehandling

Kristdemokraterna lägger fram nya vård- och omsorgsförslag till sin partikongress. Bland annat föreslås vårdplatser på vårdcentraler och att patienter ska få sköta mer av sin behandling på egen hand.

När kristdemokraterna samlas för riksting i Uppsala i mitten av oktober blir vård- och äldreomsorgspolitiken ett av huvudnumren.

- Det handlar om hur vi ska återupprätta välfärdslöftet. Tilliten till sjukvården och omsorgen har minskat, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Hon pekar på överbelastade akutmottagningar och växande köer för att bli opererad. KD har tidigare presenterat förslag om att satsa tre miljarder kronor mer årligen för att utöka vårdcentralernas öppentider.

Nu föreslår partistyrelsen även att vårdcentraler ska kunna erbjuda vårdplatser där patienter ska kunna övernatta. Det handlar om patienter som befinner sig i ett "mellanläge", där de är för friska för att vara inlagda på sjukhus men ändå känner sig oroliga för att åka hem.

Certifiera patienter

KD vill också satsa mer pengar på flera mobila bedömningsteam som kan göra hembesök, samt att göra det möjligt för kommuner att själva anställa läkare till exempel i sin äldreomsorg. I dag måste kommunerna gå via landstinget.

Ytterligare ett förslag är att patienter med kroniska sjukdomar ska kunna bli certifierade för att i större utsträckning få behandla sig själva. Busch Thor uppger att det handlar om patienter som känner sin sjukdom väl och är väl insatta i vad som behöver göras.

Det kan till exempel handla om att sköta sin dialys och rena blodet eller att diabetespatienter inte ska behöva gå till läkare för att förnya recept på mediciner som man använt under lång tid. Det kan också handa om att psykiatripatienter ska kunna lägga in sig själva, förutsatt att det finns lediga vårdplatser.

Ett nytt förslag när det gäller äldreomsorgen syftar till bättre personalkontinuitet i hemtjänsten. Enligt siffror som KD har tagit fram så möter äldre i snitt 15 olika personer från hemtjänster under en 14-dagars period. KD vill nu att staten satsar 800 miljoner kronor på en bonus för de kommuner som ser till att den siffran minskar till högst 10.