Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Värmlandspolitikern köpte flygblad och böcker från en nazistorganisation. Arkivbild.

KD-politiker avgår – beställde nazistmaterial

Den kristdemokratiske politikern Mattias Falk, som suttit i Kils kommunfullmäktige, avgår efter att ha beställt klistermärken, böcker och flygblad från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Det avslöjar tidningen ETC.

Mattias Falk beställde i slutet av 2015 bland annat böckerna ”Dog verkligen sex miljoner?” och "Tyskland återfött” av Hermann Göring från nazistorganisationens hemsida, Nordfront.

Han köpte också 300 flygblad som uppmanar att ta tillbaka ”makten från den globala sionistiska elit” som ”ockuperat vår värld”.

Uppgifterna har läckt ut efter en hackerattack mot Nordfronts server, enligt ETC. Även en moderat kommunpolitiker och en vänsterpartist har beställt material från hemsidan, men främst förekommande är sverigedemokrater.

- Jag är ledsen att jag har skadat partiet. Det var aldrig min avsikt och det hade inte hänt om det inte hade skett ett olaga dataintrång. Jag kan inte göra annat än att ta ansvar och avgå, säger Mattias Falk till P4 Värmland.

Han vill inte beskriva det som att han har sympatier med nazismen utan att han är "samhällsintresserad". Mattias Falk har den senaste mandatperioden varit ersättare i miljö- och byggnadsnämnden i Kil i Värmland.

"Vår hållning är att hans agerande är oacceptabelt och oförenligt med att vara företrädare för vårt parti. Han är införstådd med detta och har meddelat att han kommer att lämna partiet samt sina politiska uppdrag", skriver Kjell-Arne Ottosson, ordförande för Kristdemokraterna i Värmland, i ett sms till P4 Värmland.