Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor meddelar att KD hoppar av samtalen med regeringen, Moderaterna och Centern om pengar till försvaret.

KD hoppar av försvarssamtal – M och C kvar

Kristdemokraterna hoppar av samtalen med regeringen om nya extrapengar till försvaret – men Moderaterna och Centerpartiet sitter kvar vid bordet. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) anser att KD smiter från sitt ansvar.

- Det skiljer flera miljarder mellan oss och regeringen. Vi står alldeles för långt ifrån varandra, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor om orsaken till avhoppet.

KD anser att det behövs tio miljarder kronor ytterligare under de kommande tre åren, dels för att klara uppdragen i den tidigare försvarsuppgörelsen, dels för vissa förstärkningar.

- Vi hade hoppats att regeringen under sommaren skulle skjuta till mer resurser på allvar, säger Ebba Busch Thor, och tillägger att det nu inte är konstruktivt att fortsätta samtalen.

- Vi har ett allvarligt säkerhetsläge med Rysslands allt mer ökande aggressivitet, säger Ebba Busch Thor.

Under våren har den så kallade försvarsgruppen, där regeringen, M, C och KD ingått, förhandlat om mer pengar till försvaret. Men partierna har svårt att enas.

"De smiter"

M-ledaren Anna Kinberg Batra hotade i sitt Almedalstal med att partiet kan komma att hoppa av förhandlingarna.

- Försvaret måste få minst två miljarder extra nu i höst. Men det bör bli mer än så. Annars går Moderaterna från förhandlingsbordet, sade Kinberg Batra i Almedalen.

Ett utspel som möttes av kritik från allianskollegor i KD och Liberalerna, som inte deltar i förhandlingarna, som ansåg att M lade sitt bud för lågt.

Hultqvist är mycket besviken över KD:s avhopp.

- De smiter från sitt ansvar.

Han påpekar att det i förhandlingar handlar om att man "måste ge och ta". Hultqvist vill inte gå in på hur stort gapet är mellan KD:s tio miljarder, och de summor som nu diskuteras.

- Vi diskuterar mångmiljardbelopp men jag vill inte gå in på några detaljer.

"Breda lösningar"

Hultqvist hade helst sett ett beslut om försvaret med så många av de borgerliga partierna som möjligt.

- Jag ser gärna breda lösningar. Men jag förutsätter att förhandlingarna fortsätter som tidigare, utan Kristdemokraterna.

Moderaterna tänker fortsätta förhandlingarna med regeringen om försvarets budget 2018.

- Det behövs ytterligare satsningar här och nu, givet det försämrade säkerhetsläget, säger partiets försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark till TT.

- Kan vi få till stånd mer pengar – vilket jag inte vet än – då är vi beredda att fortsätta samtalen.

"Tar ansvar"

M har krävt minst två miljarder kronor extra till försvaret nästa år.

- Jag tror att det kommer att handla om mer än så, säger Wallmark.

På längre sikt anser M att försvaret behöver ytterligare tillskott, men Wallmark betonar att samtalen nu handlar om budgeten 2018.

Även C fortsätter prata med regeringen:

"Vi är med och tar ansvar för landets säkerhet. Vår ambitionsnivå är att se till att Försvarsmakten och det civila försvaret får ett påtagligt tillskott", skriver Daniel Bäckström, försvarspolitisk talesperson, till TT.