Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor talar från scenen i Almedalen.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor talar från scenen i Almedalen.

KD: Fler äldreboenden och mindre kulturpengar

Kristdemokraterna vill lyfta äldrefrågorna och pusha kommunerna att satsa på fler äldreboenden. Satsningarna kostar 4 miljarder, men kommunerna kan enligt KD kapa rejält i kostnader för kultur, fritid och politikerarvoden.

ANNONS
|

- Resurserna finns. Men det kräver att man beslutar sig för vad som är viktigast: Välfärden eller – bidrag, byggsubventioner och badhus? sade Kristdemokraternas Ebba Busch Thor i sitt tal i Almedalen i Visby inför 1500 åhörare.

Tidigare under dagen, och i talet, hävdar hon att det pågår ett "välfärdssvek" av regeringen på en rad områden. Och de löften som Socialdemokraterna givit under veckan, om att skjuta till miljarder för att det inte ska bli sämre, är långt ifrån nog, enligt KD. Om löftet ens går att lita på.

ANNONS

- Vi har en regering som har ett högt tonläge om välfärden, men som lovar runt i valrörelsen och håller tunt.

Inte överens

Hon säger i talet att Alliansen inte är överens om en gemensam budget till hösten. KD hade velat ha en sådan och den skulle kunna hota regeringens budget och utlösa en regeringskris.

- Därför har jag sagt: okej – låt oss göra det vi är överens om: Stoppa skattehöjningarna, säger hon och syftar på högre skatt för företagare, flygskatt och att fler ska betala statlig skatt.

- Men jag vill att ni ska veta att för oss är det mer prioriterat med återinförd kömiljard, sänkta pensionärsskatter och 10000 fler poliser än dessa skattestopp, säger Busch Thor, vars parti under två års tid haft opinionssiffror som inte räcker för att hålla sig kvar i riksdagen.

ANNONS

KD-ledaren tar upp förekomst av våldsbejakande islamism och extrema tolkningar av islam som inte minst begränsar kvinnors frihet på en del platser i Sverige.

- Är man inte beredd att respektera kvinnors jämställdhet, den enskildes frihet och vår demokrati – då är man faktiskt inte välkommen att göra Sverige till sitt hem. Tryggheten ska gälla alla människor – den ska gälla överallt – och den ska gälla alltid.

Hon säger att det måste bli möjligt för svenska myndigheter att granska och stoppa utländsk finansiering av extremism, till exempel att betala moskéer där extrema varianter av islamism sprids.

Förslagen KD presenterar i Almedalen handlar om att öka antalet platser inom särskilt boende och trygghetsboende, men också om att de äldre ska ha bättre råd med sitt boende.

Garanteras plats

KD vill att alla som har fyllt 85 år ska ha rätt till äldreboende, om de själva begär det.

Partiet föreslår en äldreboendemiljard som ska fördelas i de kommuner som klarar att erbjuda boende inom tre månader efter biståndsbeslut. De flesta, 80 procent av dem som söker plats i äldreboende, får dock redan i dag plats inom utsatt tid.

ANNONS

Om kommunerna inte klarar att få fram särskilt boende i tid anser KD att de ska riskera högre viten än nu.

I dag säger 125 kommuner att de har brist på äldreboenden.

Totalt beräknas KD:s förslag för äldre kosta cirka 4 miljarder kronor per år. Partiet redovisar inte hur de 4 miljarderna ska finansieras, svar om det ska ges i KD:s egen budgetmotion till hösten.

TT
Fakta: KD:s äldreförslag

Äldreboendemiljard fördelat till kommuner efter hur de klarar att ge plats på särskilda boenden inom tre månader efter biståndsbeslutet.

Höjt bostadstillägg med 500 kronor för ensamboende och 300 kronor för sammanboende. Kostar 1,3 miljarder kronor.

Höjt tak på bostadstillägget för pensionärer från 5090 till 7500 kronor per månad för ensamboende och från 2545 till 3750 för sammanboende. Kostar 1,2 miljarder kronor.

Äldreboendegaranti så att den som fyllt 85 år själv kan bestämma om han eller hon vill bo på äldreboende.

Höjt investeringsstöd med 150 miljoner för att bygga fler särskilda boenden.

Se över om kommuner med hög andel äldre kan kompenseras i den kommunala kostnadsutjämningen.

Höja vitesbeloppet för kommuner som inte klarar att erbjuda särskilt boende i tid. Den lägsta gränsen på 10000 kronor bör höjas, enligt KD.

Totalt beräknas förslagen kosta cirka 4 miljarder kronor 2018.

Källa: KD

Fakta: Citat ur Ebba Busch Thors tal

"En man på 90 år ska inte få till svar att han kan få ställa sig längst ner i kön. Sverige kan, och vi vill, bygga bort vårdboendebristen."

"Resurserna finns. Men det kräver att man beslutar sig för vad som är viktigast: välfärden eller – bidrag, byggsubventioner och badhus?"

"För välfärden brister. Det saknas platser på äldreboendena. Polisen kommer inte när man ringer. Och människor får inte vård i tid. Det är inget annat än ett välfärdssvek."

"Den våldsbejakande islamismen kan inte bara bekämpas polisiärt. Vi måste också ta striden med idéerna."

ANNONS