Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En manifestation arrangerad på internationella funktionshindersdagen i fjol. Arkivbild.

KD begär riksdagsdebatt om assistans

Kristdemokraterna begär att riksdagen snabbt ordnar en debatt om personlig assistans för funktionshindrade. Frågan är akut, motiverar KD i sin begäran till talmannen.

Partiet hänvisar till ett brev som Försäkringskassan alldeles nyligen skickade till socialdepartementet, ett brev i vilket myndigheten varnar för följderna av en vägledande dom om assistanstimmar från Högsta förvaltningsdomstolen.

I brevet bedömer Försäkringskassan att domen, som meddelades i somras, kommer att få "svåröverskådliga konsekvenser för stat, kommun och enskilda" när myndigheten måste börja tillämpa den. Den kan få till följd att tusentals av de drygt 15 000 funktionshindrade som i dag har assistanstimmar beviljade för det som myndigheten kallar väntetid och beredskap kan få färre timmar.

Försäkringskassan uppmanar i brevet regeringen att ta sig an frågan med förtur.

"Det Försäkringskassan lyfter i sin skrivelse gör frågan än mer akut och tydliggör vikten av att åtgärder vidtas omedelbart för att ändra lagen för att återställa det som varit lagens syfte", skriver KD i sin begäran om en så kallad aktuell debatt.