Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Se upp för halt väglag i stora delar av landet. Arkivbild.

Kallt väder på gång – och halt på många håll

Med kallare väder kan det bli riktigt halt på vägarna. Och lägre temperaturer är att vänta i nästa vecka.

Den närmaste tiden kan vi räkna med klart väder i norr, medan ett regn breder ut sig i söder, enligt SMHI.

- Det kommande dygnet får man räkna med lokal frosthalka i östra Norrland. Bakom regnet i söder kommer det att klarna upp och då finns risk för ishalka när blöta vägar fryser på. Det gäller främst de västra delarna av Svealand och Götaland, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid SMHI.

Ska man köra bil så är det säkrare att hålla sig på de större vägarna som inte blir lika hala. De halkbekämpas löpande och att det är mer trafik där hjälper till att hålla vägbanorna isfria.

Anpassa fart efter väglag

Inför helgens trafik finns en del man kan påverka själv. Det viktigaste är att man har bytt till vinterdäck. Tänk också på att hålla avståndet till andra bilar och att anpassa farten efter väglaget.

- Just nu har det mest varit lastbilar som haft mest problem med att hålla såg på vägen eller att ta sig upp i uppförsbackar, säger Bengt Olsson på Trafikverket.

Helgen inleds med regn och blötsnö, men redan på söndag klarnar det upp.

- Det fina vädret ser ut att kunna hålla i sig till nästa vecka. Men man kommer nog märka av att det blir kyligare luft på måndag, men fortsatt vackert väder, säger Lasse Rydqvist.

Envisa sommartemperaturer

Det har hittills varit en mild höst. Men nu ser det ut att slå om och på flera håll i landet blir det något kallare än normalt för årstiden.

Den meteorologiska sommaren har varit envis i västra Skåne. Med fyra dagar i rad med hösttemperaturer, behövs bara en dag till med en dygnsmedeltemperatur på mellan noll och tio grader för att det ska räknas som höst där. Då har vi höst i hela landet förutom i stora delar av Norrbottens och Västerbottens län dit vintern har kommit. Meteorologisk vintern råder även på en del håll i Jämtlands- och Härjedalsfjällen.