Morgan Johansson menar att beredskapen för attacker mot judiska församlingar i Sverige är god. Arkivbild.
Morgan Johansson menar att beredskapen för attacker mot judiska församlingar i Sverige är god. Arkivbild.

Johansson: Vi är medvetna om hoten

På två dagar har judar attackerats, verbalt och fysiskt, i två av Sveriges största städer – Malmö och Göteborg.

ANNONS
|

Attacken i Göteborg har uppmärksammats av bland annat en av USA:s äldsta judiska organisationer, American Jewish Commitee (AJC), som träffade Löfven och Wallström för ett och ett halvt år sedan. AJC skriver på Twitter att de då varnade för ökande antisemitism i Sverige och att statsministern och utrikesminister hade verkat ganska omedvetna.

- Under de senaste åren har vi höjt Säkerhetspolisens kapacitet. Jag träffade företrädare för judiska världskongressen för en månad sedan. Den typen av kritik framfördes inte då, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

ANNONS

Johansson säger att det framför allt måste finnas ett bra samarbete mellan polisen lokalt och den enskilda församlingen. Han påpekar också att det är svårt att skydda sig totalt mot den här typen av angrepp.

Från tre håll

Hotbilden mot judar kommer från flera håll. De tre grupper som säkerhetspolisen jobbar med är vit maktrörelsen, islamistiska grupper och den autonoma vänstern.

- Vit maktmiljön har också ökat i aktivitet på senare tid, säger Morgan Johansson till TT.

Storgöteborgs polischef Erik Nord bekräftar den bilden.

- Unikt för judarna är att de kan drabbas av våld från alla de här tre grupperingarna. Den autonoma vänstern kan ge sig på judiska intressen eftersom man kan vara väldigt propalestinska och ta tydlig ställning mot Israel. Och då tar man också ställning mot judarna. NMR och högerextrema grupper ger sig på dem, och religiös extremism från muslimskt håll tar också sikte mot judar.

ANNONS

Han berättar att man i Göteborg fortlöpande diskuterar hotbild och åtgärder, både med den judiska församlingen och med andra trossamfund

- Vi har ju haft nedbrända kyrkor i Göteborg och det har skett attacker mot moskéer runt om i Sverige. Det här visar på att det som sker runt om i världen snabbt får fötter och kan dyka upp som konsekvenser i lokalsamhället, säger han.

Höjd beredskap

Morgan Johansson säger att man nu ska ta en ny diskussion om det är läge att förändra de säkerhetsåtgärder som redan finns.

- Man kan alltid göra mer. Men vi har höjt beredskapen och skjutit till mer pengar till polisen och säkerhetspolisen. Vi har gett dem bättre verktyg för att ha mer kontroll över de grupper som kan utgöra hot.

TT
ANNONS