Johan Hultberg (M), riksdagsledamot från Fjällbacka (arkivbild).
Johan Hultberg (M), riksdagsledamot från Fjällbacka (arkivbild). Bild: GP

Johan Hultberg (M) vill se bättre nordiskt samarbete


– Riv hinder! Bygg broar! Öka utbytet våra länder emellan! Ge det nordiska samarbetet en pånyttfödelse! Så sa Johan Hultberg (M), riksdagsledamot från Fjällbacka, i riksdagens utrikespolitiska debatt.

ANNONS
LocationStockholm|

Onsdagens utrikespolitiska debatt i riksdagen handlade främst om säkerhetsläget med anledning av det ryska hotet mot Ukraina. Men riksdagsledamoten Johan Hultberg (M) passade på att lyfta fram det nordiska samarbetet och hur det satts på prov under coronapandemin. Pandemin har gjort nationsgränserna brutalt tydliga, sa Johan Hultberg i riksdagsdebatten, och nämnde särskilt Strömstads kommun i sitt anförande.

– Färjelinjen mellan Sandefjord och Strömstad hade 2019 hela 1,4 miljoner resenärer. Sedan pandemin slog till har de två rederierna i stort låtit färjorna ligga vid kaj eller bara upprätthållit en väldigt reducerad trafik.

– Nordby Shoppingcenter, som före pandemin var Sveriges omsättningsmässigt största köpcentrum, har gapat ödsligt tomt. Butikernas omsättning har i det närmaste helt utplånats. Mängder av människor har permitterats eller helt förlorat sina jobb, sa Johan Hultberg i riksdagsdebatten.

ANNONS

Vi måste lära av pandemin i syfte att säkerställa att misstag och problem inte upprepas vid nästa kris

Nu när gränsrestriktionerna mellan de nordiska länderna lättats säger Johan Hultberg att han vill se en pånyttfödelse av det nordiska samarbetet.

– En god början hade varit en nordisk coronakommission. De problem som funnits och som har blottlagts under pandemin får inte resultera i försämrade relationer och ett minskat utbyte. Tvärtom – vi måste lära av pandemin i syfte att säkerställa att misstag och problem inte upprepas vid nästa kris.

Johan Hultberg vill se Norden som världens mest hållbara och integrerade region.

– Gränshinderrådet bör stärkas, och målet om att riva åtta till tolv gränshinder per kalenderår bör höjas. Det vore en bra och viktig signal till invånarna och företagen i Norden.

ANNONS