De joggande poliserna i Oskarshamn används som ett skräckexempel utomlands. Arkivbild.
De joggande poliserna i Oskarshamn används som ett skräckexempel utomlands. Arkivbild.

Joggande poliser – skräckexempel utomlands

Poliserna i Oskarshamn ville skapa lugn och trygghet för joggande kvinnor genom att hänga med på kvällsturerna. Nu har nyheten om de joggande poliserna spritt sig utomlands – inte minst i högerextrema kretsar som använder initiativet som ett skräckexempel, skriver P4 Kalmar.

ANNONS
|

Spridningen började efter det att den förre partiledaren för brittiska högerpopulistiska partiet Ukip pratade om de joggande poliserna i ett brittiskt radioprogram.

"Vem kunde tro, för fem år sedan, att jag skulle sitta här och berätta det här om Sverige. Det är helt otroligt", sade Nigel Farage till radiokanalen LBC, skriver P4 Kalmar.

Målas som otryggt

Sverige målades upp som otryggt och användes som ett skräckexempel. Efter intervjun har bland annat Italiens högerradikala parti Lega Nord snappat upp nyheten och uttalat sig om Sverige:

"Det här är det lilla pris man får betala för mångkulturalism", skriver partiledare Umberto Bossi, enligt P4-kanalen.

Anders Pleijel, som är områdeschef vid polisen i norra Kalmar län, där Oskarshamns kommun ingår, tycker att spridningen är olycklig.

ANNONS

- Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Det är tyvärr alltid folk som tolkar saker och ting som passar deras egen agenda, säger han till TT.

Ville öka tryggheten

Pleijel berättar att initiativet togs för att försöka råda bot på den upplevda oron och att man tydligt tar avstånd från all form av högerextremism.

- Det här är en åtgärd som hela samhället här hjälps åt med för att öka tryggheten. Inget annat, säger han.

Men det är inte första gången Sverige beskrivs som ett land i förfall utomlands. När polisen i Sverige upprättade en lista på utsatta områden spreds snabb nyheten utanför landet och högerextrema sajter beskrev de svenska "no-go-zonerna" som områden polisen inte kunde arbeta i.

USA:s president Donald Trump använde även Sverige under sin valkampanj 2016 som ett exempel på hur illa det kan gå för ett land som tar emot för många flyktingar.

ANNONS
TT
ANNONS