Under torsdagen har flera kört av vägen i Västsverige. Arkivbild.
Under torsdagen har flera kört av vägen i Västsverige. Arkivbild.

Ishalka är här för att stanna

Har du inte bytt till vinterdäck är det hög tid att göra det nu. SMHI varnar för ishalka på flera håll i landet – och den är dessutom här för att stanna.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

- Vi har ett väderläge just nu som är lite besvärligt. Ett regnområde västerifrån som faller på kalla vägytor, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Med anledning av det har SMHI gått ut med en varning för ishalka på flera håll i landet. Under kvällen är det framför allt stora delar av Svealand och södra Norrlandskusten som berörs och under natten även i norra Norrland.

Men ishalkan håller sig kvar under morgondagen och helgen då regnet i söder drar österut och det finns risk för tillfrysning i Götaland och Svealand.

ANNONS

I norra Sverige väntas ett snöfall som kan ge större snömängder som i sin tur kan orsaka ostadigt vägunderlag.

- Vi märker tydligt att vi kommit in den säsongen då man bör tänka sig lite extra för när man ger sig ut på vägarna, säger Alexandra Ohlsson.

Och redan nu märks halkan av. I Västsverige har det under dagen varit en del olyckor på grund av halt vägunderlag.

- Vi har haft det kallt och halt i vår region på morgonen och under dagen och det har orsakat både trafikolyckor, men också rena avåkningar. Så nu är det viktigt att man sänker farten, säger Ulla Brehm, presstalesperson för polisen i region Väst.

Så har du inte redan bytt till vinterdäck är det hög tid att göra det. Se också till att ha ett bra avstånd till bilen framför, råder Trafikverket.

ANNONS

- De flesta olyckorna beror på just förkorta avstånd, så är det varje år. Det är därför viktigt att vara observant den här årstiden då det ofta är halt, säger Lennart Helsing presskommunikatör på Trafikverket.

TT
ANNONS