Kulturminister Alice Bah Kuhnke på Nobelprisceremonin i Konserthuset i Stockholm.
Kulturminister Alice Bah Kuhnke på Nobelprisceremonin i Konserthuset i Stockholm.

Is och värme genomsyrade festernas fest

Det var isskulpturer på borden, men stämningen var varm vid årets Nobelbankett. Nobelprisets idé är enkel, och det är kanske därför det behåller sitt grepp om oss, sade litteraturpristagaren Kazuo Ishiguro i sitt tal i Blå hallen.

ANNONS
|

Ishiguros poetiska tal om hur hans mamma när han var barn berättade om Alfred Nobel, dynamiten och uppfinnarens önskan att göra gott för världen rev ner stora applåder mot slutet av den fyra timmar långa middagssittningen. Nobelpriset samlar oss, det får oss att känna stolthet, sade han.

Medicinpristagaren Michael Rosbash talade om invandrares stora betydelse för ett samhälles utveckling. Richard Thaler, ekonomipristagaren, höjde i sin tur glaset till en skål och uttryckte en förhoppning om att vi i dessa tider som präglas av dåliga – eller falska – nyheter, ska verka för godhet.

Salen pryddes av nejlikor från San Remo och is från Torne älv. Temat för årets fest var naturen i norra Europa och tankarna var tänkta att gå till vinter, snöns olika nyanser och norrsken. Men någon kyla i salen var det inte tal om, stämningen var uppsluppen.

ANNONS

Förrätten en fullträff

Före pristagarnas tal fick gästerna avnjuta en middag där förrätten med jordärtskocka som huvudingrediens, den första helvegetariska rätten i Nobels historia, var den stora höjdpunkten. Fullträff, var det samstämmiga omdömet vid en snabb enkät bland gästerna.

Huvudrätten med lamm mottogs hyfsat väl, medan efterrätten väckte en del frågetecken.

- Det var väl inte det godaste jag ätit, sade en gäst om blåbärsbavaroisen, en av rättens komponenter.

Under kvällen bjöds på underhållning av bland andra Cullbergbaletten och sångerskan Ane Brun – och musik framförd på instrument gjorda av is.

Kvällens mest spektakulära klänning stod kulturminister Alice Bah Kuhnke för, en vit skapelse med ärmar av papper, designad av Bea Szenfeld och Naim Josefi, som fick ministern att likna en isdrottning – helt i linje med temat.

- Hon gör ett politiskt statement. Precis som de smältande isarna ändrar hennes klänning form. Man börjar genast titta på det glansiga tyget som hon själv berättar ska symbolisera isberget, säger stilexperten Katarina Althin.

ANNONS

Hon gav högt betyg till flera klänningar, däribland kronprinsessan Victorias isblå klänning.

Kvällen avslutades som vanligt med dans i Gyllene salen i Stadshuset.

Keps på!

Dessförinnan, på lördagseftermiddagen, mottog de elva Nobelpristagarna sina diplom ur kung CarlXVI Gustafs hand i Konserthuset. Mest rörd under prisceremonin blev nog ekonomipristagaren Richard Thaler, som inte kunde hålla tillbaka tårarna när han mottagit sin utmärkelse.

Medicinpristagaren Jeffrey Hall har beskrivit sin bakgrund som lite "stökig". Han var också den som avvek under ceremonin genom att köra händerna i fickorna i väntan på att gå fram till kungen och efter att ha fått priset satte på sig en mörk keps.

I norska huvudstaden Oslo hade då antikärnvapenorganisationen Ican redan tagit emot Nobels fredspris. I publiken fanns människor som överlevt de amerikanska atombomberna mot Hiroshima och Nagasaki. Ambassadörerna från kärnvapenmakterna USA, Frankrike och Storbritannien lyste däremot med sin frånvaro – de tre länderna representerades i stället av lägre rankade diplomater.

TT
Fakta: Årets nobelpristagare

Alla pristagarna som kommer till Stockholm för att ta emot priset är män och USA är landet som dominerar.

Nobelpriset i fysiologi eller medicin:

Amerikanerna Jeffrey Hall, Michael Rosbash och Michael Young får dela på medicinpriset för sina upptäckter av "molekylära mekanismer som styr cirkadisk rytm", det vill säga den biologiska klocka som växter och djur använder för att styra dygnsrytmen.

Nobelpriset i fysik:

Fysikpriset går till upptäckten av gravitationsvågor och skapandet av den detektor som möjliggjorde upptäckten. Det tilldelas amerikanerna Kip Thorne, Barry Barish och Rainer Weiss.

Nobelpriset i kemi:

Nobelpriset i kemi tilldelas schweizaren Jacques Dubochet, tysken Joachim Frank och britten Richard Henderson. De får priset för utvecklingen av kryoelektronmikroskopi, en metod som möjliggör och förenklar avbildningen av biomolekyler.

Nobelpriset i litteratur:

Litteraturpriset tilldelas Kazuo Ishiguro som skrivit bland annat "Återstoden av dagen" och "Berg i fjärran". "Som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen", lyder en del av motiveringen.

Nobels fredpris (utdelas av norska Nobelkommittén):

Årets fredspris tilldelas Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, Ican, som får priset "för sitt arbete för att uppmärksamma de fruktansvärda humanitära konsekvenserna av all användning av kärnvapen, och för sina banbrytande ansträngningar att uppnå ett fördragsbaserat förbud mot sådana vapen", skriver norska Nobelkommittén i sin motivering.

Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne:

Amerikanen Richard Thaler får årets ekonomipris. Han har utvecklat en analys av ekonomiskt beslutsfattande med psykologiskt välgrundade antaganden.

ANNONS